Przejdź do głównej zawartości

40. owsiany omlet z czeko-kremem i jabłkiem!

Pamiętacie czekoladowy krem z daktyli z wcześniejszego wpisu? Dzisiaj zobaczycie, jak można go wykorzystać! Do omletu bowiem pasuje idealnie! ;-) Moja dzisiejsza wersja omletu to omlet owsiany,  w smaku pierniczkowy (bo nie wiem, czy jeszcze Święta, czy już wiosna), podany właśnie z tym czekoladowym smarowidłem, z jabłkiem, wiórkami kokosowymi i orzeszkami - nerkowcami. Gwarantuję Wam, że całość smakuje wyśmienicie! ;-) Także najpierw róbcie szybko pastę, a następnie smażcie omleta! Nie pożałujecie ;-)




OMLET OWSIANY
z czekoladowym kremem i jabłkiem
Przepis (jedna porcja):

2 jajka (osobno białko i żółtko)
szczypta soli
2 łyżki mąki owsianej
2 łyżki mleka
1/2 banana
1 łyżeczka przyprawy do piernika

+ do podania:
czekoladowy krem z daktyli 
jabłko
wiórki kokosowe
orzeszki

+ masło do smażenia

Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, mąkę owsianą, mleko, przyprawę do piernika i rozgniecionego banana. Delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać masło, wlać masę na omleta. Smażyć na małym ogniu, przez kilka minut z każdej strony, aż omlet będzie miał rumiany kolor. Podawać z czekoladowym kremem z daktyli, plasterkami jabłka, wiórkami kokosowymi i orzeszkami.

  

         

Komentarze