31. cynamonowe serniczki z jabłkiem!

Placuszki z białego sera to pyszna alternatywa dla tradycyjnych racuszków. Są mięciutkie, puszyste i baaardzo serowe w smaku. U nas dzisiaj zimowa wersja smakowa ;-) cynamonowe serniczki z patelni, podane z karmelizowanym w miodzie jabłuszkiem

Możecie zrobić jeszcze dzisiaj - na kolację; albo przygotować je na jutrzejsze śniadanie lub deser. Takie serniczki sprawdzą się właściwie o każdej porze dnia i ... i nocy! ;-)


CYNAMONOWE SERNICZKI ze słodkim jabłuszkiem
Przepis (10-12 sztuk):

250 twarogu półtłustego
1/2 banana
1 jajko
2 łyżki wiórków kokosowych
5 (płaskich) łyżek mąki ryżowej
5 łyżek jogurtu naturalnego
1 łyżka cynamonu
+ masło do smażenia

1/2 jabłka
1 łyżka miodu
cynamon i wiórki kokosowe do oprószenia

Twaróg zmiksować z bananem i jajkiem. Dodać wiórki kokosowe, cynamon, mąkę i jogurt naturalny. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać masło. Smażyć serniczki (łyżką nakładać masę serową na patelnię). Przygotować jabłko: obrać owoc, pokroić plastry, wrzucić na patelnię razem z miodem, karmelizować przez około minutę. Serniczki podawać z jabłkiem, posypane jeszcze cynamonem oraz wiórkami kokosowymi. 


Komentarze