27. dyniowe fit ciasto!

Jesienne smaki, jesienna pogoda, jesienne zdjęcia ... Czyli przyszedł czas na to, żeby zacząć sobie jakoś radzić ze sztucznym światłem. Łatwo nie jest, ale nie poddaję się! ;-) Warunki "świetlne" nie powstrzymają mnie od bycia tutaj z Wami. 

Sezon na dynię nie byłby zaliczony, gdyby na stole nie pojawiło się ... ciasto dyniowe! Dzisiaj mam dla Was zdrową wersję tego jesiennego klasyka. Dyniowe ciasto owsiano-jaglane, słodkie, chociaż bez cukru, wilgotne, puszyste, mooooocno cynamonowe. Idealne na deser, ale też na śniadanie! Gwarantuję Wam, że taki początek dnia to gwarancja dobrego humoru od rana do wieczora! ;-) To jak, kto się skusi?



DYNIOWE CIASTO owsiano-jaglane

250g puree z dyni
100g płatków owsianych
125g mąki jaglanej
2 (duże) banany
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250ml mleka
2 (duże) jabłka

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (termoobieg). Płatki owsiane zblendować na mąkę (można od razu użyć mąki owsianej). Wymieszać z mąką jaglaną, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Banany zblendować na gładką masę, wymieszać z puree z dyni i mlekiem. Mokre składniki połączyć z suchymi. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać do masy. Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 50-60 minut, aż do "suchego patyczka". Gotowe ciasto wyjąć i wystudzić.

Komentarze