12. naleśniki orkiszowe!

Naleśniki! Czy znajdzie się osoba, która ich nie lubi? Oj, nie sądzę! Smak dzieciństwa, smak beztroski, smak wytrawny, ale też (przede wszystkim!) słodki ;-) Każdy ma swój sprawdzony przepis na naleśniki, mój to ten wyniesiony z domu, od babci. W końcu to babcie są naleśnikowymi mistrzyniami! Jednak czasem nachodzi ochota, by wypróbować inną recepturę. I tak było dzisiaj. Usmażyłam naleśniki w nieco zdrowszej odsłonie - orkiszowe. Podałam je z masłem orzechowym, dżemem i owocami. 

     

     

NALEŚNIKI ORKISZOWE
(dwa naleśniki):

15g odżywki białkowej czekoladowej
45g mąki orkiszowej
szczypta kakao
szczypta cynamonu
1 jajko
100ml mleka
50ml wody gazowanej

+ masło orzechowe, dżem truskawkowy
ulubione owoce: u mnie jabłko i banan

Wszystkie składniki na naleśniki wymieszać, aż do uzyskania jednolitej, dość rzadkiej, konsystencji. Rozgrzać i natłuścić patelnię. Usmażyć naleśniki (u mnie wyszły dwie sztuki). Gotowe naleśniki posmarować masłem orzechowym i dżemem, złożyć w trójkąty. Podawać z owocami i bakaliami.

Komentarze