11. pieczona owsianka!

Od momentu gdy staliśmy się znowu szczęśliwymi posiadaczami małych, żaroodpornych naczynek do zapiekania - na naszym śniadaniowym stole zagościł dawny ulubieniec na chłodne poranki czyli pieczona owsianka. Pieczona owsianka to pyszne, zdrowe i pożywne śniadanie, które jest genialnym towarzystwem do kubka porannej kawy i poprawia humor zanim dzień na dobre się rozkręci ;-)


PIECZONA OWSIANKA
banan/kokos/śliwka
(1 porcja):

4 łyżki płatków owsianych
2 łyżki mąki orkiszowej
2 łyżki odżywki białkowej czekoladowej
1 (średniej wielkości) banan
2 łyżki wiórków kokosowych
1 jajko
150ml mleka
konfitura śliwkowa

+ serek wiejski/banan/chipsy kokosowe

Płatki owsiane, mąkę, odżywkę białkową i wiórki kokosowe wsypać do miski. Zalać mlekiem, dodać jajko, pokrojonego w plastry banana i dokładnie wymieszać. Gotową masę przelać do foremki (u mnie małe naczynie żaroodporne, wyłożone papierem do pieczenia). Wierzch polać konfiturą śliwkową. Wstawić do piekarnika i piec przez około 30 minut (200 stopni, termoobieg). Gotową owsiankę podawać (na ciepło lub na zimno) z ulubionymi dodatkami. 

Komentarze