wtorek, 22 marca 2016

pesto z liści rzodkiewki!

Mój tato, gdy zobaczył zdjęcie tego pysznego pesto, napisał "wygląda jak zmiksowany shrek!". Haha, ale uwierzcie, że to nie shrek wcale, a liście rzodkiewki! Pesto z liści rzodkiewek to fajna i smaczna opcja na ich wykorzystanie! Jeśli do tej pory po prostu je wyrzucaliście to więcej już nie musicie, szkoda ich! Bo w połączeniu z czosnkiem, olejem i parmezanem dają niezwykłe doznania smakowe. To ślicznie zielone pesto jest nie tylko ładne, ale także zdrowe i smaczne. Świetnie smakuje z makaronem, czy tostami. Możliwości jest wiele, każda smaczna, każda dobra!



PESTO Z RZODKIEWKI
Przepis (jeden mały słoiczek):
pęczek liści rzodkiewki
50ml oliwy z oliwek
50ml oleju Algen-Öl Lüttge
30g parmezanu
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Liście rzodkiewki umyć i osuszyć. Parmezan zmielić na drobno w blenderze. Czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki umieścić w blenderze: liście rzodkiewki, oliwę, olej z alg, czosnek. Zblendować. Na koniec doprawić jeszcze solą i pieprzem, wymieszać z parmezanem. Gotowe pesto przełożyć do słoiczka.

poniedziałek, 14 marca 2016

makaron z cukinią i twarogiem!

Jakie to było smaczne! Tak niewiele składników, tak niewiele pracy, a smak tak wyśmienity. Ale tak to już chyba jest z makaronami, są świetną bazą do szybkich i smacznych potraw. Tym razem postawiłam na nieco nietypowe połączenie, które okazało się strzałem w dziesiątkę! Cukinia i twaróg to zaskakująco smaczny duet, którego smak podkręca dodatek czosnku i oleju z alg. Wypróbujcie koniecznie, nie pożałujecie, obiecuję!



MAKARON Z CUKINIA I TWAROGIEM
Przepis (2 porcje):
120g makaronu świderki
250g cukinii
150g twarogu
1 łyżka oliwy z oliwek (do smażenia)
2 łyżki BIO Algen-Öl Lüttge
2 ząbki czosnku
sól, pieprz czarny
Cukinię pokroić w słupki. Czosnek drobno posiekać. Ugotować makaron: do garnka wlać wodę, doprowadzić ką do wrzenia, następnie posolić i wsypać makaron. Gototwać przez około 10 minut, aż makaron będzie gotowy. Ugotowany makaron odcedzić i odstawić na bok. Patelnię rozgrzać, wlać oliwę z oliwek i gdy ta będzie odpowiednio gorąca - wrzucić posiekany czosnek i pokrojoną cukinię. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez okolo 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie do miski wyłożyć twaróg, posolić i popieprzyć. Gdy cukinia delikatnie się zarumieni, wrzucić na patelnię ugotowany makaron oraz całość podsmażać razem jeszcze przez moment. Makaron z cukinią przełożyć na telerze, posypać twarogiem, polać olejem z alg. Podawać.

sobota, 12 marca 2016

czekoladowo-jagodowa owsianka z kokosem

Dzisiejsze śniadanie to śniadanie z cyklu: sen jest dla słabych. Czyli jest weekend, a ja nie moge spać. Bo wlaściwie po co spać, skoro można iść do kuchni, nastawić wodę na kawę, do garnuszka wsypać płatki owsiane, zalać je mlekiem, dorzucić kilka kostek gorzkiej czekolady, chwilę poczekać, w międzyczasie zalać kawę, gotową owsiankę przełożyć na talerz, polać jagodowym syropem i kokosowym mleczkiem, które jest tak idealnie gęste, a później włączyć ulubiony serial i rozkoszować się idealnym sobotnim porankiem? Takim słodkim, równocześnie zdrowym, pachnącym kawą, leniwym, bez jakiegokolwiek pośpiechu. Sobotnie poranki to moje ulubione.


 

CZEKOLADOWO JAGODOWA OWSIANKA z kokosem
Przepis (1 porcja):
40g płatków owsianych
200ml mleka
2-3 kostki gorzkiej czekolady
50ml mleczka kokosowego
50ml syropu jagodowego Lüttge
Płatki owsiane wsypać do garnuszka, wrzucić kostki gorzkiej czekolady, zalać mlekiem, zagotować. Gotować, aż owsianka zgęstnieje. Gotową owsiankę przełożyć na głęboki talerz. Polać syropem jagodowym i kokosowym mleczkiem. Podawać. 

wtorek, 1 marca 2016

wiosenna zupa warzywna!

Idzie wiosna! Chociaż pogoda płata jeszcze figle i nie może się zdecydować, raz pada deszcz, raz śnieg, za chwilę jeszcze grad, a za moment wychodzi słońce. Ja mimo to czuję w powietrzu wiosnę. Mówię Wam, jest coraz bliżej! Wiosennie robi się też w mojej kuchni. Świeżo, zielono. W miniony weekend naszło mnie niespodziewanie na zupę. W wiosennych klimatach właśnie. Zupa jest lekka, a mimo to sycąca, z warzywami, z makaronem. Polecam wszystkim, którym jeszcze nieco chłodno i chcą się rozgrzać, ale dość mają już zimowych klimatów oraz chętnie otworzą się na nieco bardziej już wiosenne smaki. Kolorowa, smaczna, zdrowa - zupa idealna!



WIOSENNA ZUPA WARZYWNA
Przepis (2-3 porcje):
700ml bulionu warzywnego
2 marchewki
1/4 selera
1 mała cebula
1 pietruszka (korzeń)
150g zielonego groszku
80g makaronu nitki
świeża pietruszka
sól i pieprz
1 łyżka oliwy (do smażenia)
2 łyżki oleju BIO Algen-Öl Lüttge
Bulion postawić na małym ogniu i przez cały czas gotować. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, zetrzeć na grubej tarce. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwe. Wrzucić cebulę, chwilę podsmażać, aż się zarumieni. Dodać startą marchewkę, pietruszkę i selera. Całość doprawić solą i pieprzem, podsmażać jeszcze kilka minut. Podsmażone warzywa dorzucić do bulionu. Dodać zielony groszek. W osobnym garnku zagotować makaron. Gdy będzie gotowy, odcedzić, a następnie dodać do zupy. Całość podgrzewać jeszcze przez moment. Gotową zupę rozlać do talerzy. Przed podaniem posypać posiekaną pietruszką oraz dodać do smaku olej z alg.