poniedziałek, 14 marca 2016

makaron z cukinią i twarogiem!

Jakie to było smaczne! Tak niewiele składników, tak niewiele pracy, a smak tak wyśmienity. Ale tak to już chyba jest z makaronami, są świetną bazą do szybkich i smacznych potraw. Tym razem postawiłam na nieco nietypowe połączenie, które okazało się strzałem w dziesiątkę! Cukinia i twaróg to zaskakująco smaczny duet, którego smak podkręca dodatek czosnku i oleju z alg. Wypróbujcie koniecznie, nie pożałujecie, obiecuję!



MAKARON Z CUKINIA I TWAROGIEM
Przepis (2 porcje):
120g makaronu świderki
250g cukinii
150g twarogu
1 łyżka oliwy z oliwek (do smażenia)
2 łyżki BIO Algen-Öl Lüttge
2 ząbki czosnku
sól, pieprz czarny
Cukinię pokroić w słupki. Czosnek drobno posiekać. Ugotować makaron: do garnka wlać wodę, doprowadzić ką do wrzenia, następnie posolić i wsypać makaron. Gototwać przez około 10 minut, aż makaron będzie gotowy. Ugotowany makaron odcedzić i odstawić na bok. Patelnię rozgrzać, wlać oliwę z oliwek i gdy ta będzie odpowiednio gorąca - wrzucić posiekany czosnek i pokrojoną cukinię. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez okolo 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie do miski wyłożyć twaróg, posolić i popieprzyć. Gdy cukinia delikatnie się zarumieni, wrzucić na patelnię ugotowany makaron oraz całość podsmażać razem jeszcze przez moment. Makaron z cukinią przełożyć na telerze, posypać twarogiem, polać olejem z alg. Podawać.

9 komentarzy:

  1. uwielbiam makaron z białym serem :D z cukinią jeszcze nie jadłam, musze spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nigdy nie jadłam takiego połączenia ale chętnie kiedyś spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszności! Świetnie to połączyłaś :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio uwielbiam taką prostotę i moim hitem jest nawet sama smażona z solą cukinia ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z chęcią spróbowałabym takiego połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm, super się będzie nadawało na kolacyjkę :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny przepis. Kocham cukinię :)

    OdpowiedzUsuń