piątek, 6 listopada 2015

serek wiejski z jabłkiem i kasztanami!

Ostatnie podrygi jesieni. Za oknem, w sercu, w kuchni, na talerzach, w śniadaniowych miseczkach. Wszystko po kolei, tak jak być powinno. Ale jeszcze, jeszcze trochę chcę się nacieszyć jesienią, zanim ustąpi miejsca zimie. Więc chociaż za oknem biało (mimo, że nie od śniegu) to w miseczce jeszcze jesiennie - duszone jabłko, karmelizowane w miodzie kasztany (cudo!), duuużo cynamonu. Pachnie, smakuje. Bo jeszcze listopad.


SEREK WIEJSKI Z JABŁKIEM I KASZTANAMI
Przepis (jedna porcja):
opakowanie serka wiejskiego
3-4 jadalne kasztany
1/2 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki płynnego miodu
Kasztany obrać z łupinek, pokroić w mniejsze kawałki. Wrzucić na patelnię, polać miodem, karmelizować przez kilka minut. Jabłko pokroić w plasterki, wrzucić do rondelka, dodać cynamon, podlać wodą. Dusić pod przykryciem, aż jabłka zmiękną. Do miseczki wyłożyć serek wiejski, gotowe kasztany oraz jabłko. Podawać.

środa, 4 listopada 2015

strrrrraszne warsztaty w Inspiro!

Dzisiaj znowu mam dla Was przepis prosto od moich małych kucharzy! Z okazji halloween przygotowaliśmy strrrrraszne bananowe mumie na ostatnich zajęciach - możecie je jednak przygotować przy każdej innej okazji, a nawet i bez niej! Słodki banan owinięty w ciasto francuskie, udekorowany słodkimi cukierkami, cynamonem, kokosowymi wiórkami - kto by się nie skusił? (wszystkie zdjęcia są autorstwa Beaty z Inspiro)







niedziela, 1 listopada 2015

dyniowe ciasteczka w Inspiro!

Halloween może i jest już za nami, ale dyniowy sezon nadal trwa! Razem w moimi małymi kucharzami jakiś czas temu postanowiliśmy ten sezon wykorzystać i przygotowaliśmy wspólnie baaaardzo pyszne, dyniowe ciasteczka. Z duuużą ilościa cynamonu, z rodzynkami, słodkie, jesienne! Sama nie wiem, czy więcej zabawy mielismy w trakcie ich przygotowań, czy już na sam koniec, w trakcie jedzenia. Pójdziecie w nasze ślady?

(wszystkie zdjęcia są autorstwa Beaty z Inspiro) :)











DYNIOWE CIASTECZKA
Przepis (około 18 sztuk):
1 i 1/2szkl mąki pszennej
1/4szkl cukru trzcinowego
3/4szkl oleju rzepakowego
1/4szkl mleka
1 (duże) jajko
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
3/4szkl puree z dyni
rodzynki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę do piernika. W drugiej misce roztrzepać jajko, dodać olej, mleko, puree z dyni. Mokre składniki połączyć z suchymi, dodać rodzynki, dokładnie zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki, delikatnie spłaszczać, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 20-30 minut, aż ciasteczka sie zarumienią. Wyjąć i ostudzić.