sobota, 31 października 2015

wafle ryżowe z dynią, gruszką i łososiem!

Po wafle ryżowe sięgam rzadko. Jednak brak pieczywa zmusił mnie do tego dzisiejszego poranka i przyznam się Wam szczerze, że ani trochę tego wyboru nie żałuję! Chrupiące wafle posmarowane dyniowym puree - które robię i którym zajadam się na potęgę - słodka gruszka i lekko słony wędzony łosoś, coś pysznego! Cztery różne smaki, które mimo tych różnich, idealnie się ze sobą komponują, idealnie ze sobą współgrają. 



WAFLE RYŻOWE Z DYNIĄ, GRUSZKĄ, ŁOSOSIEM
Przepis (jedna porcja):
3 wafle ryżowe
puree z dynii
różyczka wędzonego łososia
1/2 twardej, słodkiej gruszki
Wafle ryżowe posmarować puree z dynii. Gruszkę pokroić w plastry, różyczkę wędzonego łososia w mniejsze kawałki. Wyłożyć na wafle ryżowe. Podawać.

czwartek, 29 października 2015

amarantusowo-ryżowe ciasteczka!

Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, cynamonowo-waniliowe, delikatnie słodkie, a jakie zdrowe! - nie ma w nich glutenu ani nabiału. Gotowi na kolejne ciasteczka, które zasługują na miano ciasteczek idealnych?



AMARANTUSOWO-RYŻOWE CIASTECZKA
Przepis (15 ciasteczek):
3/4 kubka mąki z amarantusa
1/4 kubka mąki ryżowej
1/2 kubka wody
szczypta cynamonu
ziarenka z 1/2 laski wanilii
1/4 kubka cukru trzcinowego
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). W misce wymieszać obie mąki, cynamon, ziarenka wanilii i cukier. Dolać wodę, dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Z masy formować kuleczki, delikatnie spłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 15-20 minut. Gotowe  ciasteczka wyjąć i ostudzić.

środa, 28 października 2015

ciasto z waflami ryżowymi!

Miękkie, wilgotne w środku, słodkie, cynamonowe, przełamane słodkim smakiem porzeczek, pełne kawałków czekolady i .... chrupiących kawałków wafli ryżowych! Osobiście nie przepadam za waflami w wersji solo, dlatego postanowiłam je jakoś inaczej spożytkować. I tak oto postanowiłam upiec ciasto przy ich wykorzystaniu. Efekt? Jak dla mnie zaskakująco świetny i smaczny! Więc bez względu na to, czy jesteście fanami wafli ryżowych, czy nie - upieczcie to ciasto, jestem pewna, że Wam posmakuje! 



CIASTO Z WAFLAMI RYŻOWYMI cynamonowo-porzeczkowe
Przepis (jedna keksówka):
6 wafli ryżowych Britta
1szkl mąki pszennej
1/2szkl cukru trzcinowego
1/4szkl oleju rzepakowego
1/4szkl dżemu porzeczkowego
1/2szkl mleka
1 (duże) jajko
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g mlecznej czekolady 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, cynamon, połamaną w kostki czekoladę. Wafle ryżowe drobno pokruszyć, dodać do suchych składników. W osobnej misce roztrzepać jajko, dodać olej i mleko, wymieszać. Mokre składniki dodać do suchych, dokładnie wymieszać, aż do połączenia się wszystkich składników. Keksówkę natłuścić, nałożyć ciasto, wyróżnić wierzch. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 40-50 minut, aż do "suchego patyczka". 

wtorek, 27 października 2015

jaglanka z gruszką i kasztanami!

Mam, mam, mam! Mam jadalne kasztany! Nawet nie wiecie, jaka była moja radość, gdy je wczoraj zobaczyłam na sklepowej półce i bez zastanowienia napakowałam do woreczka i powędrowałam z nimi do kasy! Jadalne kasztany to dla mnie smak berlińskiej jesieni. To tam spróbowałam ich po raz pierwszy, dobrze pamiętam ten dzień, okoliczności, ten wspaniały smak. Od razu się zakochałam! Wyjadane z papierowej torebeczki, gorące, parzące w palce u dłoni, jedzone podczas spacerów najpierw po pchlich targach, później po jarmarkach świątecznych. Tęsknię za tym. Ale wiem, że już za moment to wszystko do mnie powróci. Póki co przypominam sobie ten smak w domu, wspominając Berlin i czekając na Berlin. Wspominając dobre, czekając na lepsze.



JAGLANKA Z GRUSZKĄ I KASZTANAMI
Przepis (jedna porcja):
50g płatków jaglanych
3/4szkl mleka sojowego
1 gruszka
1 łyżeczka cynamonu
kilka jadalnych kasztanów
1 łyżeczka oleju kokosowego
opcjonalnie: miód do posłodzenia
Płatki jaglane wsypać do rondelka, doprawić cynamonem, zalać mlekiem, zagotować. Gotować, aż płatki zmiękną. Gotowe przełożyć do miseczki. Kasztany obrać z łupinek, pokroić w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić kasztany, podprażać przez kilka minut. Gruszkę umyć, pokroić w plastry. Plastrami gruszki i kasztanami udekorować jaglankę. Podawać.

poniedziałek, 26 października 2015

kokosowo-dyniowa owsianka!

Wstyd się przyznać, ale tak. Tak, to moje pierwsze dyniowe puree w tym sezonie! Ale lepiej późno, niż wcale, prawda? Zamierzam ten stracony czas bez dynii intensywnie nadrobić! Zaczynam klasycznie - wczoraj na kolację zjadłam pieczone kawałki dynii, resztę zmiksowałam na puree, które dzisiaj dodaję do owsianki. Jej smak wzmacniam dużą ilością cynamonu oraz wodą kokosową, na której ugotowałam płatki owsiane. Pychaa!


KOKOSOWO-DYNIOWA OWSIANKA
Przepis (jedna porcja):
50g płatków owsianych
1 łyżka mielonego złotego lnu
250ml wody kokosowej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki dyniowego puree
opcjonalnie: miód do posłodzenia
Płatki owsiane i len wsypać do rondelka, dodać cynamon, zalać wodą kokosową, zagotować. Gotować na małym ogniu, aż całość zgęstnieje. Gotową owsiankę przełożyć do miseczki. Dodać dyniowe puree. Podawać.

czwartek, 22 października 2015

owsiane ciasto porzeczkowe!

Chłodne, coraz ciemniejsze poranki. Jaka jest na nie recepta? Ciasto! Najlepiej jest wstać, gdy wszyscy jeszcze śpią, szybko wymieszać składniki, przełożyć do keksówki, wstawić do piekarnika. Później uzbroić się na chwilę w cierpliwość, by za moment delektować się kawałkiem ciepłego ciasta, najlepiej w towarzystwie kubka kawy lub herbaty, najlepiej wskakując jeszcze na trochę do łóżka. Owsiane ciasto porzeczkowa to zdrowa porcja słodkości, przełamana lekko kwaskowatym smakiem porzeczek, dopełniona aromatem cynamonu. 



OWSIANE CIASTO PORZECZKOWE
Przepis (jedna keksówka):
400g Płatków Owsianych Górskich Halina
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
3/4szkl cukru trzcinowego
1 łyżka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2szkl mleka
2 (duże) jajka
1/2szkl oleju rzepakowego
3/4szkl dżemu porzeczkowego (u mnie: domowy)
Piekarnik nagrzać do 200 stopni (opcja grzania: termoobieg). Do miski wsypać płatki owsiane, mąkę, cukier, cynamon, imbir, proszek do pieczenia. Wymieszać. Wbić jajka, dolać mleko i olej, dodać dżem porzeczkowy, ponownie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Keksówkę natłuścić. Wypełnić masą na ciasto. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 50 minut, aż do "suchego patyczka". Wyjąć i ostudzić.

środa, 21 października 2015

bananowy budyń jaglany!

Budyń, Dla mnie to jeden ze smaków dzieciństwa! Pamiętam doskonale niedzielne popołudnia, czas podwieczorku, okres jesienno-zimowy: tata idzie do kuchni, a my z mamą w tym czasie zostajemy w dużym pokoju, najczęściej oglądając jakiś serial, jakieś bajki. Słyszymy, że tata wyciąga z szafki rondelek, z lodówki pewnie schłodzone mleko, coś miesza, coś dosypuje, chwilę go nie ma, po chwili wraca do nas z trzema miseczkami wypełnionymi ciepłym, gęstym, mocno czekoladowym budyniem. Jak to smakowało! Dla mnie był to jeden z lepszych deserów dzieciństwa! Dzieciństwo jednak jest już wspomnieniem, ale ochota na budyń do tej pory czasem do mnie przychodzi! Jednak nie sięgam po ten kupny, gotowy budyń z proszku, postanawiam przygotować jego domową i zdrową wersję. W kokosowo-bananowo-cynamonowych smakach. 




BANANOWO-KOKOSOWY BUDYŃ JAGLANY
Przepis (jedna porcja):
60g kaszy jaglanej
50g mleczka kokosowego
3/4 szkl mleka sojowego
1 (duży) banan 
1/2 łyżeczki cynamonu
Kaszę jaglaną opłukać, podprażyć, zalać mlekiem sojowym i zagotować. Trzymać na ogniu, aż kasza zmięknie. Odstawić do ostygnięcia na kilka minut. Następnie dokładnie zblendować z mleczkiem kokosowym, bananem oraz cynamonem. Blendować tak długo, aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Przełożyć do miseczki.

wtorek, 20 października 2015

gryczany omlet z karmelizowanymi owocami!

Omlet! Z dzisiejszej wersji jestem niezwykle zadowolona - puszysty, pulchny, niezwykle smaczny, udekorowany słodkimi cynamonowymi owocami, idealny! A do tego niesamowicie zdrowy - bez glutenu, bez laktozy, z mąki gryczanej i ... Właśnie, łuska gryczana mielona - moje ostatnie odkrycie! Mielona łuska gryczana to niezwykle cenny i ciekawy dodatek do diety! Dzięki zawartości wielu cennych składników odżywczych, mielona łuska gryczana może pozytywnie oddziaływać na nasz organizm. Mieloną łuskę gryczaną można dodawać do sałatek, omletów (jak u mnie!), jogurtu, kefiru, sałatek, pole do popisu jest naprawdę ogromne! 


   

GRYCZANY OMLET z karmelizowanymi owocami
Przepis (jedna porcja):
5 łyżek mąki gryczanej
1 łyżka łuski gryczanej mielonej
1 (duże) jajko
100ml mleka sojowego
1/2 jabłka
1/2 gruszki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka (płynnego) miodu
1 łyżka oleju kokosowego
Jabłko i gruszkę umyć, wydrążyć z owoców gniazda, pokroić w kawałki. Do miski wbić jajko, roztrzepać. Dodać mąkę gryczaną, łuskę gryczaną oraz mleko, wszystko razem dokładnie wymieszać, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Wlać ciasto, smażyć przez kilka minut, z obu stron. Gotowego omleta przełożyć na talerz. Na patelnię wrzucić owoce, dodać miód, cynamon, karmelizować przez kilka minut, aż kawałki jabłka i gruszki zmiękną. Gotowe owoce przełożyć na wierzch omleta. Podawać.

poniedziałek, 19 października 2015

kokosowa owsianka ze smażonym jabłkiem!

Stęskniłam się za owsianką. Znowu długo jej u mnie nie było, a ja zawsze z przyjemnością do niej wracam. Klasyka o poranku to coś, co lubię. Gęsta, cynamonowo-kokosowa owsianka, podana ze smażonymi na oleju kokosowym plasterkami jabłka - aromatycznie, rozgrzewająco, niezwykle smacznie! Wszystkie smaki idealnie się ze sobą komponują, tworząc delikatną, pyszną, a do tego bardzo zdrową całość.



KOKOSOWA OWSIANKA Z JABŁKIEM smażonym
Przepis (jedna porcja):
5 łyżek płatków owsianych
1 łyżka złotego mielonego lnu
1szkl wody kokosowej
szczypta cynamonu
1/2 (słodkiego) jabłka
1 łyżka oleju kokosowego
Płatki owsiane, len i cynamon wsypać do rondelka, zalać wodą kokosową, postawić na ogniu. Zagotować. Trzymać na małym ogniu, aż płatki wsiąkną wodę kokosową i zgęstnieją. W tym czasie jabłko umyć, wydrążyć gniazdo, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić pokrojone jabłko, podsmażać przez kilka minut. Gotową owsiankę przełożyć do miseczki, na wierzch wyłożyć podsmażone jabłka. Podawać.

niedziela, 18 października 2015

nadziewane pieczarki!

Idealna propozycja na obiad lub kolację! Albo na przekąskę, gdy odwiedzić mają nas znajomi! Świetnie smakują zarówno podane na ciepło, jak i na zimno. Faszerowane pieczarki! U mnie w dwóch wersjach: jedna z białym serem typu włoskiego, suszonymi pomidorami i bazylią; druga z farszem pieczarkowym ze świeżą pietruszką. 



PIECZARKI NADZIEWANE:
Przepis (10 dużych pieczarek)

1. SEREM, SUSZONYMI POMIDORAMI I OLIWKAMI
5 dużych pieczarek
250g sera białego typu włoskiego
250g suszonych pomidorów (w oleju)
kilka listków świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
oliwki zielone
starty ser żółty
sół, pieprz (do smaku)
Piekarnik nagrzać do 200 stopni (opcja grzania: termoobieg). Pieczarki obrać, oddzielić nogę od kapelusza. Ser rozdrobnić w misce widelcem. Suszone pomidory oraz oliwki drobno pokroić, dodać do sera. Bazylię posiekać, czosnek sprasować, dodać do reszty składników. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem napełnić pieczarki. Wierzch posypać startym serem, można dodatkowo udekorować kawałkami oliwek. Gotowe pieczarki ułożyć na blaszce, wstawić do piekarnika, piec przez około 15-20 minut. 

2. PIECZARKAMI, CEBULĄ I PIETRUSZKĄ
5 dużych pieczarek
500g pieczarek normalnych rozmiarów (do farszu)
1 (duża) cebula
świeża pietruszka
sól, pieprz (do smaku)
1 łyżka masła
starty ser żółty
Piekarnik nagrzać do 200 stopni (opcja grzania: termoobieg). Duże pieczarki obrać, oddzielić nogę od kapelusza. Małe pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pieczarki i cebulę, podsmażać, aż zmiękną. Odstawić do ostygnięcia. Podsmażone, ostudzone pieczarki i cebulę zmiksować razem z pietruszką, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełnić duże pieczarki. Wierzch posypać startym serem, można dodatkowo udekorować pietruszką. Gotowe pieczarki ułożyć na blaszce, wstawić do piekarnika, piec przez około 15-20 minut. 

sobota, 17 października 2015

smażone tofu w sezamie!

Jak ja lubię tofu! Cała przyjemność z korzystania z tofu polega na tym, że można z niego przyrządzać różne potrawy, i to na bardzo wiele sposobów. Tym razem postanowiłam podać tofu na ciepło, obtoczone w jajku i sezamie, a następnie podsmażone na oleju kokosowym. Tak rpzygotowane tofu podałam z cienkim jajecznym omletem (trzeba było jakoś wykorzystać resztę jajka, która została mi po panierowaniu tofu!) oraz sałatą, pomidorem i ogórkiem. Efekt? Wyszło przepysznie! Zaufajcie mi i smażcie tofu, na pewno nie pożałujecie! 




SMAŻONE TOFU W SEZAMIE
Przepis (jedna porcja):
kostka tofu (180g)
1 jajko
2-3 łyżki sezamu
1 pomidor
1/4 ogórka
kilka liści sałaty
szczypta soli
szczypta czarnego pieprzu
szczypta słodkie papryki
szczypta ostrej papryki
1 łyżeczka oleju kokosowego
Liście sałaty porwać na kawałki, ułożyć w głębokim talerzu. Pomidora i ogórka umyć, pokroić w plastry, ułożyć na sałacie. Do drugiej miski wbić jajko, doprawić solą, pieprzem, papryką, roztrzepać. Obtoczyć w nim tofu, następnie obsypać je sezamem. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, smażyć na nim tofu (kilka minut z każdej strony, aż sezam sie delikatnie zarumieni). Gotowe tofu zdjąć z ognia, wyłożyć na talerz. Pozostałą część jajka wlać na patelnię i usmażyć cienkiego omleta. Gotowy omlet zdjąć z patelni, ułożyć obok tofu. Podawać.

piątek, 16 października 2015

ryżowy tort "sernikowy"!

Sto lat, sto lat, sto lat! Ktoś dzisiaj ma urodziny! (Nie, nie, to nie ja!). A skoro urodziny, to musi być tort! Ale, ale! Postanowiłam, że tort, który upiekę musi spełniać dwie, podstawowe zasady. Przede wszystkim musi być smaczny, oczywiście! Ale niech ma drugą zaletę, niech będzie przy tym niesamowicie zdrowy! Czy się udało? ZDECYDOWANIE! Tort (mam nadzieję!) jest pyszny, jednak biorąc pod uwagę wszystkie składniki i smaki w nim zawarte, to nie może być inaczej. Tort jest zdrowy! I to tak! Bezglutenowy, beznabiałowy, bez cukru! Brzmi nieprawdopodobnie? A jednak, to możliwe! Ryżowy, bananowo-cynamonowy spód i "sernikowa" masa, obie warstwy przełożone słodkim rodzynkowo-żurawinowym kremem, wierzch udekorowany posmażanymi na oleju kokosowym jabłkami i gruszkami. Nie wiem, jak Wy, ale ja już baaaaaaaaardzo chcę tego tortu spróbować!



RYŻOWY TORT SERNIKOWY z jabłkami i gruszkami
Przepis (tortownica):
Ryżowy spód:
1 i 1/2 szkl mąki ryżowej
2 łyżeczki mielonego lnu
1 banan
1 (duże) jajko
1/2szkl mleka roślinnego
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
+ olej kokosowy (do natłuszczenia formy)
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni (opcja grzania: górna i dolna grzałka). Banana zblendować. Przełożyć do miski i dodać po kolei: mąkę, proszek do pieczenia, jajko, cynamon, mleko. Dokładnie wymieszać mikserem lub drewnianą łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przełożyć do tortownicy (lekko natłuszczonej olejem kokosowym). Wstawić do piekarnika. Piec przez około 20 minut, aż do "suchego patyczka". Wyjąć i ostudzić.
Rodzynkowo-żurawinowy krem:
1/2szkl rodzynek
1/2szkl suszonej żurawiny
1szkl wrzątku 
Rodzynki i żurawinę wsypać do szklanki, zalać wrzątkiem, odstawić na około 20 minut. Tak namoczone suszone owoce zblendować na gładki krem. Tak przygotowanym kremem należy dokładnie wysmarować ryżowy spód. 
Warstwa "sernikowa":
1 i 1/2 szkl (suchego) Ryżu Białego Halina
2szkl wody
szczypta soli
2 (duże) jajka
1/4szkl miodu 
3 łyżki mąki ryżowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ryż wsypać do garnka, posolić, zalać wodą. Zagotować. Trzymać na małym ogniu przez około 18 minut, aż ryż wsiąknie wodę i będzie miękki. Ugotowany ryż odcedzić, odstawić do ostygnięcia. Ostudzony ryż zblendować na gładką masę razem z jajkami, miodem, mąką ryżową i proszkiem do pieczenia. Tak przygotowaną masę przełożyć równomiernie do tortownicy, na spód. Wyrównać wierzch za pomocą szpatułki. 
Jabłka i gruszki:
1 jabłko
2 gruszki
1 łyżka oleju kokosowego
+ cynamon (do posypania)
Owoce umyć, obrać, wydrążyć gniazda, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Wrzucić owoce, smażyć przez kilka minut. Gotowe owoce przełożyć na wierzch tortu. Posypać cynamonem. Całość wstawić do piekarnika - UWAGA - temperaturę zwiększyć do 180 stopni, opcję piekarnika zmienić na termoobieg. Piec przez około 45 minut. Gotowy tort wyjąć z piekarnika i ostudzić.

/zdjęcia przekrojonego ciasta uzupełnię wieczorem/

wtorek, 13 października 2015

jajecznica z wędzonym łososiem i tuńczykiem!

Ostatnio coraz częściej sięgam rano po wytrawne śniadania. Bardzo często takim śniadaniem okazuje się być jajecznica. Jajecznicę staram się przyrządzać na różne sposoby. Dzisiaj w wersji z dwoma moimi ulubionymi rybami - wędzonym łososiem i tuńczykiem. Pyszna, pożywna, zdrowa. Idealna na: dzień dobry! 


JAJECZNICA z wędzonym łososiem i tuńczykiem
Przepis (jedna porcja):
2 duże jajka
40g wędzonego łososia
40g wędzonego tuńczyka
1/2 pomidora
1/4 ogórka szklarniowego
szczypta soli morskiej
szczypta pieprzu czarnego
Łososia i tuńczyka obrać ze skóry (jeśli mają), pokroić na małe kawałeczki. Ryby wrzucić na rozgrzaną patelnię, podsmażać przez kilka minut - naturalny tłuszcz z ryb powoduje, że nie trzeba dodatkowo niczym natłuszczać patelni. Wbić jajka, zmniejszyć ogień. Podsmażać, co jakiś czas mieszając, aż jajecznica uzyska odpowiedni dla nas stopień ścięcia. Pod koniec doprawić solą i pieprzem. Gotową jajecznicę przełożyć na talerz. Pomidora i ogórka pokroić w plastry, ułożyć obok jajecznicy. Podawać.

piątek, 9 października 2015

jaglanka z gruszką i kokosową śmietanką!

Poranki coraz chłodniejsze. Śniadania coraz cieplejsze. Smaki coraz bardziej jesienne. Dzisiaj postawiłam na klasykę, czyli rozgrzewające śniadanie w miseczce. Płatki jaglane, kakaowo-cynamonowe, do tego słodka gruszka i ... kokosowa śmietanka! Z mleczka kokosowego! Jeśli jeszcze nigdy nie ubijaliście mleczka kokosowego to koniecznie musicie to nadrobić! To najlepsza "bita śmietana" na świecie! 


JAGLANKA Z GRUSZKĄ I KOKOSOWĄ ŚMIETANKĄ
Przepis (jedna porcja):
60g płatków jaglanych
1 łyżeczka kakao
szczypta imbiru
szczypta cynamonu
200ml mleka sojowego
1/2 (słodkiej) gruszki
100ml mleczka kokosowego
Płatki jaglane, cynamon, imbir i kakao wsypać do rondelka, zalać mlekiem sojowym, wymieszać. Zagotować. Gotową jaglankę przełożyć do miseczki. Gruszkę umyć, pokroić w grubsze plastry, udekorować nimi jaglankę. Mleczko kokosowe ubić na sztywną pianę i dołożyć do reszty składników. Podawać. 

czwartek, 8 października 2015

kulinarne warsztaty w Inspiro!

Jestem ogromną szczęściarą. Mam najlepszą pracę na świecie. Pracę, która jest pasją, radością, uśmiechem. Pracę, w trakcie której odpoczywam, która napełnia mnie pozytywną energią. Pracę, która daje mi ogromne ilości szczęścia. Brak mi słów, by opisać, jak wiele dają mi te cotygodniowe kulinarne warsztaty z dzieciakami. Być może pamiętacie, jak rok temu, w wakacje, miałam przyjemność piec tęczowe babeczki i przygotowywać owocową sałatkę w trakcie zajęć z maluchami w Domu Kultury Inspiro w Podłężu. Od miesiąca robię to regularnie, co tydzień, w każdy czwartek. Mamy za sobą już kolorowe kanapki, mini pizze, jaglano-brokułowe burgery oraz ostatni wyczyn - dyniowe ciasteczka. Razem z moimi małymi kucharzami tworzymy naprawdę wyśmienite potrawy! Zawsze jest zdrowo i smacznie. To dla mnie ogromna przyjemność móc w tych maluchach zaszczepiać miłość do gotowania, a gdy widzę z jak wielką frajdą i zaciekawieniem mieszają, doprawiają, kroją, ubijają i smakują - ciepło robi mi się na sercu. Poniżej podrzucam Wam kilka migawek z naszych zajęć.