sobota, 22 sierpnia 2015

Crepes, Eis, Waffel usw. - Berlin!

Berlin kocham z wielu powodów. Ich lista powiększa się z dnia na dzień i mam wrażenie, że ten proces nigdy się nie skończy. Jednym z nich są takie miejsca, jak to, o którym Wam dzisiaj napiszę. Odkryte zupełnie przypadkiem, niepozorne z zewnątrz, za to od środka powalające klimatem, z miłą obsługą, z dobrym jedzeniem, kawą i wszystkim, o czym akurat zamarzycie. Miejsca, które są miejscami magicznymi, bez wątpienia. Z pozoru niepasujące do siebie elementy tworzą genialną całość, której tak naprawdę ani zdjęcia ani słowa nie są w stanie opisać. Ta mała kawiarenka, która żadnej konkretnej nazwy chyba właściwie nie ma, na szyldzie widnieje jedynie napis: "Crepes, Eis, Waffel usw." co oznacza: "Naleśniki, lody, gofry itd." - a co w praktyce oznacza również przepyszną mrożoną kawę i czekoladę - bo to właśnie zamówiłyśmy. Wchodząc do środka od razu się w tym miejscu zakochałam. Wnętrze iście magiczne, dziecięce, wyciągnięte jakby ze środka wesołego miasteczka! - obłędnie obłędny (!) żyrandol, karuzela z kucykami, maszyna do robienia waty cukrowej, książki dla dzieci, wszędzie słodycze, balonowe gumy, a za ladą urocza, starsza pani - po prostu bajka! Nasze oczy były zachwycone. I żołądki też! I portfele, bo warto wspomnieć również o tym, że ceny były bardzo niskie, jak na to, co zostało nam podane. Jeśli będziecie więc w Berlinie, w okolicach Mehringdamm, koniecznie szukajcie tej kawiarenki. Ja, osobiście, z przyjemnością jeszcze tam kiedyś wrócę.







niedziela, 16 sierpnia 2015

cynamonowa owsianka z grejpfrutem!

Kto mnie zna, ten wie, że mimo zamiłowania do eksperymentów w kuchni - tak naprawdę najchętniej wracam do prostych smaków. I tak właśnie jest z tą dzisiejszą owsianką. Podaną na chłodno, bo pogoda na ciepłą nie pozwala. Z cynamonem, zimnym jogurtem naturalnym, lekko kwaśnym grejpfrutem. Orzeźwiająca i pożywna.




CYNAMONOWA OWSIANKA Z GREJPFRUTEM
Przepis (jedna porcja):
60g płatków owsianych
200ml mleka
100ml wody
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka miodu
150g jogurtu naturalnego
kilka plastrów grejpfruta
Płatki owsiane wymieszać z cynamonem. Zalać wodą i mlekiem, dodać miód, wymieszać, odstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie owsiankę zalać jogurtem, podawać z plastrami grejpfruta. 

poniedziałek, 10 sierpnia 2015

(sojowy) koktajl cynamonowo-bananowy!

Dojrzałe banany? Zimne mleko sojowe w lodówce? Zapas cynamonu w kuchennej szafce? Bezlitosne upały? To oznacza tylko jedno! Obłędnie pyszny, obłędnie zdrowy, obłędnie orzeźwiający koktajl na dzisiejszy obiad!


KOKTAJL CYNAMONOWO-BANANOWY
Przepis (jedna porcja):
1 (dojrzały) banan
1/2 łyżeczka cynamonu
200ml mleja sojowego
Banana obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Umieścić w blenderze kielichowym. Dokładnie zmiksować razem ze schłodzonym mlekiem sojowym oraz cynamonem, Przelać do szklanki. Podawać.

sobota, 8 sierpnia 2015

SOBOTA ZE SPEEDCOOK'IEM: ciasto malinowo-kokosowe!

Wiem, wiem, znowu ciasto! Ale sobota bez ciasta? Niemożliwe! Szczególnie, gdy na wypiek czeka kilkanaście par uśmiechniętych oczu, pełnych nadziei, że tak, wchodzę do kuchni, by znowu coś upiec. Moja współlokatorka nazwała mnie dzisiaj "niemożliwą", mówiąc: "tylko Ty jesteś w stanie zrobić coś z niczego" - bo fakt, około południa stwierdziłam, że coś bym upiekła, ale ... Ale za bardzo nie mam z czego. Dziesięć minut później ciasto wylądowało w piekarniku. Bo mąką, co cukier, bo jajka i mleko są zawsze. Znalazłam jeszcze resztkę domowego dżemu malinowego, w szafce ukryły się wiórki kokosowe, więc ... Więc jednak można upiec ciasto! 

(ciasto podrzucam do mojego sobotniego cyklu, ale ciasto zrobicie również z pomocą zwykłego miksera ;-) )



  
CIASTO MALINOWO-KOKOSOWE
/Do przygotowania w Speedcook'u/
Przepis (forma na tartę):
2szkl mąki pszennej
1szkl drobnego cukru
szczypta soli
2 (średnie) jajka
1/4szkl oliwy z oliwek
1/2szkl mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2szkl wiórek kokosowych
1/2szkl dżemu malinowego (u mnie: domowy)
+ cukier puder do posypania 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Do naczynia miksującego wsypać mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, wbić jajka, wlać oliwę z oliwek, mleko, dżem. Nastawić maszynę: obroty 4, czas 30 sekund. Włączyć. Po tym czasie powinniśmy otrzymać gładką, jednolitą masę. Ciasto wlać do formy natartę (u mnie: silikonowa, w innym przypadku należy ją delikatnie natłuścić). Wstawić do piekarnika. Piec przez około 30-40 minut, aż do "suchego patyczka". Ciasto wyjąć i ostudzić. Posypać cukrem pudrem.