niedziela, 31 maja 2015

owsianka z mlekiem, truskawkami i gruszką!

Stęskniłam się. Za Wami, za wspólnie zjedzonymi śniadaniami. Za wpisami bez przepisu, bo przecież od takich zaczynałam. Stęskniłam się też za słońcem. Za truskawkami. Tęsknię każdego dnia od dłuższego czasu. Niektóych tęsknot nie da się spełnić już teraz, trzeba poczekać. Ale niektóre można. Więc spełniam tę śniadaniową, wspólną z Wami, owsiankową, z truskawkami. Delikatna owsianka, sezonowe, słodkie truskawki, gruszka i mleko (bez laktozy, które w moim odczuciu ma lekko orzechowy posmak). Dzień dobry!


sobota, 30 maja 2015

SOBOTA ZE SPEEDCOOK'IEM: budyniowe ciasto ucierane z jabłkami!

Gdy Ci smutno, gdy Ci źle ... Upiecz ciasto i zjedz je! Słodki poprawiacz humoru. Wiem, że sezon na jabłka może i nie jest, ale tymbardziej właśnie, postanowiłam się z nimi jakoś tak odpowiednio, smacznie pożegnać. Ucierane ciasto z dodatkiem budyniu, mocno cynamonowe jabłka i kruszonka. Gwarantuję, że to ciasto zawładnie Waszymi podniebieniami. I poprawi humor, jeśli coś z nim nie tak. Przynajmniej na trochę.



BUDYNIOWE CIASTO Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ
/Przygotowane w Speedcook'u/
Przepis (jedna duża blaszka):
Ciasto:
100g (roztopionego) masła
2 (średnie) jajka
400g jogurtu naturalnego
1szkl mąki pszennej
1/2szkl cukru brązowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki syropu waniliowego
1 opakowanie budyniu śmietankowego
Jabłka:
5 jabłek
1 łyżka cynamonu
2 łyżki cukru brązowego
2 łyżki syropu waniliowego
Kruszonka:
1/2szkl mąki pszennej
100g masła
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru brązowego
Jabłka obrać, pokroić w plasterki, wrzucić do miski. Wymieszać z cukrem, syropem i cynamonem. Odstawić na bok. Składniki na ciasto umieścić w naczyniu miksującym. Nastawić maszynę: obroty 5, czas 30 sekund. Włączyć. Po tym czasie powinniśmy otrzymać gładką, jednolitą masę. Piekarnik nastawić na 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Blaszkę wysmarować masłem, obsypać bułką tartą. Przygotować kruszonkę. Do miski wsypać mąkę i cukier, dodać pokrojone w kostkę masło, całość rozdrobnić za pomocą palców. Do blaszki przelać masę na ciasto. Na cieście rozłożyć jabłka, a następnie kruszonkę. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 60 minut, po tym czasie zmienić opcję grzania na: grzanie górne i piec jeszcze przez około 15 minut.

środa, 27 maja 2015

jabłkowy deser z herbatnikami!

Wiem, że ostatnio jakoś tak rzadko z Wami bywam. To nie znaczy, że rzadko bywam w kuchni. Wręcz przeciwnie! W dalszym ciągu dużo gotuję, dużo piekę, bawię się smakami. Życie jednak tak się układa, że czasem brak czasu na sięgnięcie ręką po aparat fotograficzny. Bo dzieje się. Dużo pozytywnego. Dużo zmian. Ale przecież blog to moja pasja i nie chcę jej spychać na drugi plan, nie chcę zaniedbywać tego miejsca, więc obiecuję poprawę! I dzisiaj, na przeprosiny, mam dla Was słodki deser. Jeśli jesteście fanami herbatników to koniecznie go zróbcie! A jeśli nie jesteście, to też zróbcie! Kremowy, delikatny, waniliowo-jabłkowy. 


JABŁKOWY DESER Z HERBATNIKAMI
Przepis (jedna porcja):
opakowanie herbatników
200g śmietany 12%
1 łyżka cukru pudru
1 małe jabłko
1 łyżka syropu waniliowego (u mnie: domowy)
Jabłko zetrzeć na grubej tarce. Herbatniki pokruszyć. Połowę z nich wsypać na dno pucharka, polać syropem waniliowym. Pozostałą część herbatników wymieszać ze startym jabłkiem, cukrem pudrem oraz śmietaną. Przełożyć do pucharka. Wstawić do lodówki na około dwie godziny. Podawać. 

sobota, 9 maja 2015

SOBOTA ZE SPEEDCOOK'IEM: rzodkiewkowe pesto!

W mojej kuchni ostatnio zapanował rzodkiewkowy zawrót głowy! Istne rzodkiewkowe szaleństwo. Rzodkiewki na kanapce, rzodkiewki w sałatce, ale ... Co zrobić z liśćmi? Wyrzucić? Nie! Przygotować domowe pesto! 



RZODKIEWKOWE PESTO
/Przygotowane w Speedcook'u/
Przepis (mały słoiczek):
2 pęczki liści rzodkiewek
garść orzechów włoskich
4 łyżki oleju z orzechów włoskich
1 ząbek czosnku
sól, pieprz (do smaku)
Liście rzodkiewek dokładnie umyć i osuszyć. Wrzucić do naczynia miksującego. Dodać resztę składników: orzechy, olej, czosnek, sól, pieprz. Nastawić maszynę: obroty 4, czas 30 sekund. Włączyć. Po tym czasie powinniśmy otrzymać jednolite pesto. Gotowe pesto przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce.

piątek, 8 maja 2015

owsiane ciasto porzeczkowe z kremem śmietankowym!

Ciasto zdrowe, ciasto idealne na śniadanie! Oczywiście nie tylko, bo świetnie sprawdzi się o każdej porze dnia. Ale czy to nie brzmi idealnie - zacząć dzień od kawałka ciasta (albo dwóch)...? Owsiane, przesiąknięte porzeczkowym smakiem, przełożone lekkim kremem śmietankowym. Jest zdrowo, jest słodko, jest idealnie!


   

OWSIANE CIASTO PORZECZKOWE z kremem śmietankowym
Przepis (niska forma 25cmx8cm):
Ciasto:
260g płatków owsianych
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 średnie jajka
400g jogurtu naturalnego
3/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g cukru trzcinowego
200g konfitury z czarnej porzeczki
Krem śmietankowy:
300 ml śmietany kremówki 36%
150 g serka mascarpone (jedno opakowanie)
4 łyżki cukru pudru 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Płatki owsiane wsypać na dużą blachę. Wstawić do piekarnika, podpiec przez około 10 minut. Wyjąć z piekarnika, przesypać do malaksera i zmielić na drobno. Zmielone płatki przesypać do miski, dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Jajka wbić do drugiej miski i zmiksować z jogurtem i konfiturą. Mokre składniki połączyć z suchymi, tak aby powstała jednolita masa. Formę na ciasto wysmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec przez około 60 minut, aż do "suchego patyczka". Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić. Wystudzone ciasto przekroić na pół - tak aby powstały dwa blaty. Przygotować krem śmietankowy. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie dodać do śmietanki serek mascarpone i dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek - najlepiej zrobić to za pomocą drewnianej łyżki. Krem przełożyć ciasto, następująco: blat ciasta, połowa kremu, drugi blat ciasta, pozostała część kremu. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki i schłodzić przez minimum 2 godzin. Po tym czasie ciasto można kroić i podawać.

niedziela, 3 maja 2015

jabłkowe różyczki z ciasta francuskiego!

Czyż one nie są piękne? Te jabłkowe różyczki, wykonane z ciasta francuskiego oczarowały mnie od razu, gdy je tylko zobaczyłam! Tak naprawdę to już dawno widziałam, krążący w internecie, przepis na nie, ale zanim sama je zrobiłam minęło trochę czasu. Wykonanie tych różyczek jest naprawdę banalnie proste, a do tego nie wymaga zbyt długiego czasu. Efekt końcowy jest oszałamiający! Różyczki prezentują się świetnie, są prawdziwą ozdobą stołu, cieszą oczy i podniebienie. Bukiet i słodkość w jednym. Każda dziewczyna będzie zachwycona! Ale uwierzcie, również płeć męska nie przejdzie obojętnie obok takiego smakołyku. 




JABŁKOWE RÓŻYCZKI z ciasta francuskiego
Przepis (około 20 różyczek):
2 płaty ciasta francuskiego
7-8 jabłek (najlepiej z czerwoną skórką)
sok z 1/2 cytryny
750ml wody
3/4szkl cukru
1 łyżka cynamonu
1 łyżka cukru pudru
Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki, wydrążyć gniazda. Jabłek nie obierać! Każdą ćwiartkę pokroić w cienkie plasterki (ok. 2mm grubości). Wodę i sok z cytryny wlać do garnka, wsypać cukier, zagotować. Do gotującej się wody włożyć delikatnie plasterki jabłka i gotować przez około 10 minut, aż jabłka zmiękną. Po tym czasie odcedzić na sitku i odstawić na moment do ostygnięcia. Rozłożyć płaty ciasta francuskiego. Obsypać cynamonem i cukrem pudrem. Pokroić wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości ok. 2 cm. Na każdym paseczku ciasta układamy kawałki jabłek, skórką do góry, tak aby lekko na siebie zachodziły i wystawały nad ciasto na około połowę. Paski zrolować i wkładać do foremek na muffiny (najlepiej aby były silikonowe, wtedy będą stabilniejsze). Tak przygotowane różyczki włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (opcja grzania: termoobieg) i piec przez 20 minut. Gotowe różyczki wyjąć, wysrudzić, obsypać jeszcze cukrem pudrem.

sobota, 2 maja 2015

SOBOTA ZE SPEEDCOOK'IEM: szarlotkowy krem z serka wiejskiego!

Pamiętacie pyszny piankowy koktajl śliwkowy z serka wiejskiego? Dzisiaj ciąg dalszy pysznych eksperymentów z serkiem wiejskim w roli głównej. Tym razem wersja szarlotkowa. Równie szybka w przygotowaniu, równie smaczna. Zdrowa, śniadaniowa wersja szarlotki, chyba nie zabraknie chętnych na takie smaki?


SZARLOTKOWY KREM z serka wiejskiego
/Przygotowany w Speedcook'u/
Przepis (jedna porcja):
1 opakowanie serka wiejskiego
50ml mleka
1/2 łyżeczki cynamonu
4 lyżki konfitury jabłkowej (u mnie: domowa)
Serek wiejski, mleko, cynamon i dwie łyżki konfitury umieścić w naczyniu miksującym. Nastawić maszynę: obroty 3, czas 30 sekund. Gotowy krem przełożyć do pucharka/wysokiej szklanki. Na wierzch wyłożyć resztę konfitury. Schłodzić w lodówce przez około 15 minut. Wyjąć i podawać.