wtorek, 31 marca 2015

koktajl jabłko-papaja!

Papaja. Znacie? Ten egzotyczny owoc, choć wielu osobom mało znany, kryje w sobie moc dobroczynnych właściwości. Nazywany jest "owocem aniołów". Naprawdę warto po niego sięgać! Owoce te warto wybierać nie tylko ze względu na właściwości wspomagające trawienie i chroniące przed rakiem. Owoc ten dodatkowo pomaga utrzymać serce w dobrej kondycji, zawiera w sobie duże ilości błonnika oraz witaminy C i E. Poza tym świetnie smakuje! Papaje mogą być wykorzystywane na wiele różnych sposobów. Ja dzisiaj postawiłam na koktajl. Oprócz papaji, zmiksowałam jabłko, jogurt i mleko, płatki owsiane i cynamon. Wyszło świetnie!


KOKTAJL JABŁKO-PAPAJA
Przepis (jedna porcja):
200g jogurtu naturalnego
50ml mleka
1 (małe) jabłko
1/2 papaji
2 łyżki płatków owsianych
szczypta cynamonu
Płatki owsiane zalać odrobiną wrzątku, odstawić. Owoce umyć, wydrążyć pestki, pokroić w kostkę, wrzucić do miksera. Zmiksować razem z jogurtem, mlekiem, cynamon i namoczonymi płatkami owsianymi. Przelać do wysokiej szklanki. Schłodzić w lodówce. Schłodzony koktajl podawać.

poniedziałek, 30 marca 2015

grzanki z szynką i gruszką!

To nie pierwszy raz, gdy na chleb kładę owoce. To nie pierwszy raz, gdy łączę dodatki mięsne z dodatkami owocowymi. I to nie pierwszy raz, gdy to połączenie okazuje się udane. Takie kanapki to szybkie i proste śniadanie, które gwarantuje jednak odrobinę oryginalności, bo chyba nikt z nas nudnych kanapek nie lubi. Dodatkowy ich plus to fakt, że są niezwykle zdrowe. Jest bowiem chleb pumpernikiel, jest gotowana szynka, słodka gruszka i konfitura żurawinowa. Zachęcam! Polecam! Smacznego! Dobry śniadanie to dobry dzień!




GRZANKI Z SZYNKĄ I GRUSZKĄ
Przepis (dwie grzanki):
2 kromki chleba pumpernikiel
1/2 gruszki
6 plasterków szynki pieczonej
1 łyżeczka konfitury żurawinowej
Kromki podpiec w opiekaczu. Gruszkę umyć i pokroić w plastry. Gotowe grzanki posmarować konfiturą żurawinową, następnie nałożyć plasterki szynki i gruszki. Podawać. 

sobota, 28 marca 2015

SOBOTA ZE SPEEDCOOK'IEM: muffiny z jabłkiem, serem Grana Padano i musztardą!

Kolejny raz przekonuję siebie i Was, że muffiny wcale nie muszą być słodkie! I za każdym razem stwierdzam, że te w wersji wytrawnej smakują mi nawet bardziej od tych słodkich! Tym razem łączę ze sobą jabłko, ser Grana Padano i musztardę. Wychodzi oryginalnie i niezwykle smacznie! A co Wy powiecie na takie połączenie?




MUSZTARDOWE MUFFINY Z JABŁKIEM I SEREM
/Przygotowane w Speedcook'u/
Przepis (16 sztuk):
1 i 1/2szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2szkl oleju rzepakowego
2 (średnie) jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300g jogurtu naturalnego
50g sera Grana Padano
2 (średnie) jabłka
4 łyżki musztardy 
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Piekarnik nagrzać do 180stopni (opcja grzania: termoobieg). Jabłka obrać, wydrążyć gniazda. Jedno jabłko i ser zetrzeć na grubej tarce. W naczyniu miksującym umieścić drugie jabłko. Nastawić maszynę: obroty: 3, czas: 15 sekund. Włączyć. Po tym czasie powinnśmy otrzymać mus. W naczyniu miksującym umieścić pozostałe składniki: mąkę, proszek do pieczenia, olej, jajka, jogurt, musztardę, starty ser, starte jabłko, sól i pieprz. Nastawić maszynę: obroty: 2, czas: 60 sekund. Włączyć maszynę. Po tym czasie powinniśmy otrzymać masę o gęstej, jednolitej konsystencji. Tak przygotowane ciasto nakładać do foremek na muffiny (u mnie: silikonowe), do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika. Piec przez 60 minut, aż do "suchego patyczka". Wyjąć i ostudzić.

czwartek, 26 marca 2015

cynamonowy sernik ryżowy!

Sernik ryżowy. Bardziej ryżowy jednak, niż serowy. Cynamonowy. Na owsianym spodzie. Bez jajek. Bananowy. Słodki. A bez cukru! Wyjątkowo udany eksperyment. Niezwykle puszysty, co bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. Takie ciasto idealnie nada się na śniadanie. A później na podwieczorek. Na kolację też można zjeść.


CYNAMONOWY SERNIK RYŻOWY
Przepis (mała tortownica):
Spód:
100g płatków owsianych
50ml (płynnego) miodu
1 łyżeczka cynamonu
Masa serowo-ryżowa
200g ryżu białego
100g chudego twarogu
2 (duże) banany
1/2 łyżeczki cynamonu
+ masło (do wysmarowania formy)
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu - powinien być bardzo miękki, można go wręcz rozgotować. Tortownicę wysmarować masłem. Przygotować spód do ciasta: płatki owsiane zmiksować na sypką "mąkę", wymieszać z cynamonem oraz płynnym miodem. Wyłożyć spód tortownicy, wstawić do lodówki. W tym czasie twaróg zmiksować z bananami, cynamonem i ugotowanym (odcedzonym) ryżem. Tak przygotowaną masę serowo-ryżową wyłożyć na owsiany spód. Ciasto wstawić do piekarnika. Piec przez godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto na jeszcze 30 minut.

czwartek, 19 marca 2015

precelki w czekoladzie!

U mnie znowu słodko-słone smaki! Słodko-słona przekąska. Gdy byłam dzieckiem, uwielbiałam chrupać słodkie paluszki maczane w płynnej czekoladzie. Też macie takie wspomnienia? Dzisiaj postanowiłam sobie nieco tez smak przypomnieć. W słodkiej czekoladzie zamoczyłam słone precelki. Wyszło wyśmienicie! Z wierzchu słodka czekolada, w środku słony, kruchy precelek, świetne połączenie! Znajdą się chętni i wśród Was?




PRECELKI W CZEKOLADZIE
Przepis (60 precelków):
60 precelków solonych
100g mlecznej czekolady
20g masła
Do rondelka wrzucić masło i czekoladę. Rozpuścić w kąpieli wodnej. Precelki rozłożyć na papierze do pieczenia. Kiedy czekolada będzie już gotowa, za pomocą szpatułki rozsmarowywać czekoladę na precelkach (delikatnie, aby się nie połamały). Zostawić do zastygnięcia (około 20-30minut). Przechowywać w suchym miejscu.

wtorek, 17 marca 2015

jajka w kokilkach z awokado!

Jajka na śniadanie to naprawdę smaczny pomysł, który ma wielu zwolenników! Jeśli jednak macie dość jajecznicy, czy też omleta - idealne będą jajka zapiekane w kokilkach. Moja wersja to wersja z awokado. Minimum składników, maksimum smaku. I zdrowia. Jest to więc idealna propozycja na "dzień dobry".



JAJKA W KOKILKACH Z AWOKADO
Przepis (jedna porcja):
1 (małe) jajka
1 łyżeczka masła
1/2 dojrzałego awokado
sól, pieprz (do smaku)
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (opcja grzania: termoobieg). Awokado obrać, pokroić w drobne plasterki, ułożyć na dnie kokilki. Wbić jajka. Na wierzch położyć masło. Doprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika. Piec przez 20minut, po tym czasie zmienić opcję grzania na: góra i dół, następnie piec jeszcze przez około 5-10 minut. Gotowe jajka wyjąć, podawać solo lub z chlebem. 

poniedziałek, 16 marca 2015

sałatka z kuskusem, schabem i awokado!

W końcu wiosna za oknem! W związku z tym wiosna wskakuje również do talerza! Kolorowa, żółto-zielona, zdrowa, lekka, a zarazem sycąca (!) sałatka, idealna na obiad lub kolację. Wyśmienicie smakuje podana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możecie ją zatem zjeść w domu, ale też zabrać ze sobą na uczelnię, do szkoły lub do pracy. Przygotujecie ją niezwykle łatwo i szybko, nie wymaga czasu ani dużej ilości składników. Ona jest (chyba) idealna! Więc biegnijcie szybko do kuchni, zróbcie i zjedzcie jeszcze dzisiaj!





SAŁATKA Z KUSKUSEM, SCHABEM, AWOKADO
Przepis (jedna porcja):
100g schabu
60g kaszki kuskus
1/2 dojrzałego awokado
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz (do smaku)
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 łyżeczki skórki z cytryny
Mięso opłukać, doprawić z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć mięso z obu stron, gotowe mięso odsączyć na ręczniku papierowym i pozostawić do ostygnięcia. Kaszkę kuskus wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem (około 50ml), przykryć, odstawić do napęcznienia na około 5 minut. W tym czasie awokado obrać, pokroić w drobne plasterki. Mięso pokroić w paski, wymieszać z gotowym kuskusem, awokado, skórką i sokiem z cytryny, doprawić jeszcze solą i pieprzem (wedle uznania). Przełożyć na talerz. Podawać.

piątek, 13 marca 2015

cynamonowe tosty francuskie z jabłkiem!

Lubię mieć wolne piątki. Bardzo lubię. Tak niespodziewanie mieć nieco dłuższy weekend. Wolny piątek oznacza poranek bez pośpiechu. A z kolei poranek bez pośpiechu oznacza królewskie śniadanie. Cynamonowe tosty francuskie, obsypane cukrem pudrem, podane z domową konfiturą jabłkową. Brzmi dobrze? A jak smakuje! Ostatnio muszę nieustannie osładzać sobie życie. Więc osładzam. Sobie i innym przy okazji. Mama powiedziała, że tosty smakowały wyśmienicie. A skoro mama tak mówi to chyba to musi być prawda ... Prawda?



CYNAMONOWE TOSTY FRANCUSKIE z jabłkiem
Przepis (jedna porcja):
2-3 kromki chleba
1 (małe) jajko
2 łyżki mleka
1 łyżeczka miodu
szczypta cynamonu
+ masło klarowane
cukier puder
konfitura jabłkowa (u mnie: domowa)
Chleb powinien być nieco czerstwy lub, jeśli tak jak ja używacie świeżego chleba, należy podpiec go delikatnie w tosterze, aby był chrupiący z zewnątrz. W miseczce roztrzepać jajko, wymieszać z mlekiem, miodem, cynamonem. Na patelni rozpuścić masło. Kromki chleba maczać w jajku i smażyć na maśle przez kilkanaście sekund z każdej strony, aż do zarumienienia. Gotowe tosty odsączyć na ręczniku papierowym, po czym przełożyć na talerz. Posypać cukrem pudrem. Podawać z konfiturą jabłkową.

czwartek, 12 marca 2015

muffiny z krakersami i makiem!

Lubicie słodko-słone smaki? (ja osobiście je uwielbiam!) Lubicie zacząć dzień od zaparzenia kawy/herbaty oraz sięgnięcia ręką po pyszne muffiny? Jeśli na oba pytania odpowiedzieliście twierdząco to mam dla Was przepis na wyśmienite muffiny! Słodko-słone, z makiem i krakersami, dzięki czemu są niezwykle chrupiące.  


    

MUFFINY Z KRAKERSAMI I MAKIEM
Przepis (12-14 sztuk):
1szkl mąki pszennej
1/2szkl cukru do wypieków
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2szkl mleka
1 (małe) jajko
szczyota soli
20g maku
1/2szkl oleju rzepakowego
50g krakersów z makiem
Piekarnik nastawić na 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Krakersy drobno pokruszyć. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia. Dodać cukier, mak i pokruszone krakersy. W drugiej misce roztrzepać jajko, wumieszać z mlekiem i olejem. Mokre składniki połączyć z suchymi, dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciastem napełniać foremki na muffiny (do 3/4 wysokości). Wstawić do piekarnika, piec przez około 50 minut, aż do "suchego patyczka". Gotowe muffiny wyjąć i ostudzić.

piątek, 6 marca 2015

waniliowe ciasto z czekoladą!

Wróciłam. Z raju do rzeczywistości. Ale nie o tym powinnam tutaj pisać. Tutaj pisać powinnam o smacznym jedzeniu. Więc dzisiaj piszę o cieście. Waniliowym, z czekoladą. Mokrym i puszystym. Niesamowicie prostym oraz szybkim w wykonaniu. I szybkim. Takim, które umili nam dzień. Takim, które idealnie smakuje do popołudniowej kawy lub herbaty. Takim, które koniecznie musicie upiec. Najlepiej jeszcze dzisiaj. Teraz.




CIASTO WANILIOWE Z CZEKOLADĄ
Przepis (jedna keksówka):
250g mąki pszennej
120g cukru do wypieków
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g jogurtu naturalnego
50ml syropu waniliowego
100g gorzkiej czekolady
60g masła
2 (małe) jajka 
+ masło i bułka tarta (do wysmarowania formy)
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Keksówką wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do jednej miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Do drugiej wbić jajka, dodać jogurt, masło, syrop waniliowy. Mokre składniki dokładnie zmiksować, dodać do suchych, wymieszać, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Czekoladę drobno posiekać, dodać do masy, wymieszać. Ciasto przelać do formy. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 60 minut, aż do "suchego patyczka". Gotowe ciasto ostudzić.