środa, 25 lutego 2015

Brezel Company Berlin

"Jednym z kulinarnych symboli Berlina jest ... Precel!" - wiedziałam o tym jeszcze przed wyjazdem do Berlina i pisałam Wam o tym jeszcze na początku września. Pamiętacie? O, tutaj. Pisałam o miejscu, gdzie można podobno zjeść najlepsze precle w Berlinie - piekarnia Brezel Company. I w końcu, prawie na sam koniec mojego pobyty w tym cudownym mieście, w końcu tam dotarłam! I to nie sama, a z Karoliną z Kuchnii Smakoszy! Lepszego towarzystwa mieć nie mogłam. Historia tego miejsca sięga czasów upadku muru berlińskiego. Jak można przeczytać na ich stronie internetowej - wszystko zaczęło się od sprzedawania precli na ulicach miasta. Dopiero w latach 90. Brezel Company otworzyło piekarnio-kawiarnię, gdzie można przyjść, usiąść, zjeść najlepszej jakości wypieki, wypić kawę lub herbatę. I te wypieki są naprawdę najlepszej jakości! Zjadłam w Berlinie wiele brezli, ale te były wyjątkowe! A jaki wybór! Ja zdecydowałam się na brezla z serem żółtym oraz pestkami dynii, Karolina wybrała brezla z czekoladą i w wersji klasycznej. Ach, żadna z nas się nie zawiodła! Coś pysznego! Należy dodać, że można było jeszcze wybierać spośród tych z makiem, sezamem, pestkami słonecznika, z masłem. Do wyboru, do koloru! Oprócz brezli, zdecydowałam się również na kawę. Ach, miałyśmy naprawdę królewskie śniadanie! Jeśli kiedykolwiek będziecie w Berlinie, odwiedźcie to miejsce!









poniedziałek, 23 lutego 2015

babka marmurkowa

Ostatnio odwiedziła mnie przyjaciółka. A jak najlepiej to uczcić? Ciastem oczywiście! Postawiłam na ciasto, które jednocześnie jest proste, szybkie w wykonaniu, a zarazem niezwykle smaczne. Dwukolorowe, waniliowo-kakowe, zachwycające wyglądem po przekrojeniu. Jestem pewna, że Was zachwyci! Zresztą, jestem pewna, że chyba każdy z Was to ciasto zna. Jakie ciasto mam na myśli? Babkę marmurkową. Piękna i smaczna z niej babka! Jak każda z nas! Więc, kochane babki, pieczcie babki marmurkowe i zajadajcie.



BABKA MARMURKOWA
Przepis (jedna keksówka):
200g mąki pszennej
250g cukru pudru
3 jajka (osobno białka i żółtka)
1/2 szklanki mleka
1/2 kostki margaryny
3 łyżki gorzkiego kakao
opakowanie proszku do pieczenia
opakowanie cukru wanilinowego
200g mlecznej czekolady
Piekarnik nastawić na 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Margarynę utrzeć z jedną łyżką cukru pudru. Gdy będzie gotowa, dodać resztę cukru, żółtka i dalej ucierać, aż masa będzie biała. W tym czasie podgrzać mleko – powinno ciepłe. Do masy dodać dwie łyżki mąki, wymieszać i stopniowo wlewać mleko, cały czas ucierając. Pozostałą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić sztywną pianę, a następnie delikatnie połączyć ją z ciastem. 3/4 masy wlać do formy na keksówkę (wcześniej wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia). Do pozostałej części wsypać kakao i wymieszać. Ciasto kakaowe wylać delikatnie na jasne ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika. Piec przez około 40minut, aż do "suchego patyczka". Wyjąć ostudzić. Wyjąć z foremki. Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą oblać dokładnie ciasto. Zostawić, aż czekolada zastygnie. 

środa, 4 lutego 2015

ryż z brukselką i marchewką!

Nie wiem, jak to jest u Was, ale dla mnie brukselka to zmora z czasów dzieciństwa. Tak przynajmniej było do niedawna. Bowiem ostatnio pokochałam to zielone, okrągłe warzywo. Za smak, za szybkość i prostotę przygotowania, za cenne składniki odżywcze, które w sobie skrywa. W połączeniu z ryżem i marchewką, doprawiona curry i cynamonem, tworzy wyjątkowe doznania smakowe. Nie bójcie się brukselki, moi drodzy! 



RYŻ Z BRUKSELKĄ I MARCHEWKĄ
Przepis (jedna porcja):
80g Ryżu Białego Britta
600ml wody
1 duża marchewka
garść brukselki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu białego
szczypta cynamonu
1/4 łyżeczki curry
Połowę wody wlać do rondelka, posolić, zagotować. Do gotującej się wody wsypać ryż. Gotować przez około 18min, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Pozostałą część wody wlać do drugiego rondelka, zagotować. Brukselki przekroić na pół, marchewkę w plasterki. Warzywa wrzucić do gotującej się wody i gotować przez 6min - warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Gotowy ryż odcedzić, przelać zimną wodą. Gotowe warzywa również odcedzić, doprawić solą, pieprzem, cynamonem oraz curry. Podawać z ryżem. 

kawowa owsianka z kokosowym serkiem!

Mało mnie z Wami, ale to przez to, że niesamowicie dużo mnie we własnym życiu. Śniadania jem codziennie, i może nie w pośpiechu, ale jakoś zapominam, gdzie leży aparat. Bo ludzie, bo rozmowy, bo wspólny posiłek. Ale dzisiaj nieco spokojniej, w pustej kuchni, tak prosto i tradycyjnie, aż poczułam chęć zrobienia zdjęcia. Więc jest. Nic nowego, nic odkrywczego, ale pyszne, więc się z Wami dzielę. Żeby o sobie przypomnieć. I o owsiance też, bo taka prosta, a proste smaki łatwo zapomnieć. Na szczęście równie łatwo sobie o nich jest też przypomnieć. I się delektować. 



KAWOWA OWSIANKA Z KOKOSOWYM SERKIEM
Przepis (jedna porcja);
5 łyżek płatków owsianych
200ml mleka 
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka (płynnego) miodu
2 łyżki serka homogenizowanego
1 łyżka mleczka kokosowego
1 łyżeczka wiórków kokosowych
Płatki owsiane wsypać do rondelka, dosypać kawę, dodać miód, zalać mlekiem, całość wymieszać i postawić na ogniu. Gotować przez około 10min, cały czas mieszając, aż owsianka będzie gęsta. W tym czasie przygotować kokosowy serek: serek homogenizowany wymieszać z mleczkiem kokosowym i wiórkami. Gotową owsiankę przełożyć do miseczki. Na wierzch wyłożyć serek kokosowy. Podawać.