piątek, 6 listopada 2015

serek wiejski z jabłkiem i kasztanami!

Ostatnie podrygi jesieni. Za oknem, w sercu, w kuchni, na talerzach, w śniadaniowych miseczkach. Wszystko po kolei, tak jak być powinno. Ale jeszcze, jeszcze trochę chcę się nacieszyć jesienią, zanim ustąpi miejsca zimie. Więc chociaż za oknem biało (mimo, że nie od śniegu) to w miseczce jeszcze jesiennie - duszone jabłko, karmelizowane w miodzie kasztany (cudo!), duuużo cynamonu. Pachnie, smakuje. Bo jeszcze listopad.


SEREK WIEJSKI Z JABŁKIEM I KASZTANAMI
Przepis (jedna porcja):
opakowanie serka wiejskiego
3-4 jadalne kasztany
1/2 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki płynnego miodu
Kasztany obrać z łupinek, pokroić w mniejsze kawałki. Wrzucić na patelnię, polać miodem, karmelizować przez kilka minut. Jabłko pokroić w plasterki, wrzucić do rondelka, dodać cynamon, podlać wodą. Dusić pod przykryciem, aż jabłka zmiękną. Do miseczki wyłożyć serek wiejski, gotowe kasztany oraz jabłko. Podawać.

22 komentarze:

  1. Często widuję tu ostatnio kasztany, ja jakoś nie mogę się do nich przekonać :P smakowały mi jedynie wypieki z mąki kasztanowej i wędliny z posmakiem kasztanów

    OdpowiedzUsuń
  2. nie mialam okazji jeszcze jeść kasztanów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jadłam kasztany w berlinie i są pyszne!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też właśnie w Berlinie jadłam je pierwszy raz! :)

      Usuń
  4. Kocham kasztany, teraz zajadam się francuskimi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Te kasztany to takie surowe? Nie trzeba ich piec wcześniej? ;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie trzeba, chociaż można, albo piec - wtedy będą bardziej miękkie, albo podprażać, tak jak tutaj właśnie zrobiłam. ale nadają się do jedzenia również bez "obróbki", są trochę jak orzechy :)

      Usuń
    2. Serio? Będę w takim razie musiała spróbować i w takiej formie :)

      Usuń
  6. Ostatnio zastanawiałam się nad zakupem kremu kasztanowego i w końcu zrezygnowałam. Jestem ciekawa jak smakują te w formie na świeżo. Serek wiejski to moje klasyczne, II śniadanie więc z kasztanami byłby całkiem ciekawą przekąską ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. jakie to jest pyszne!! najlepsze sniadanie dzięki Tobie! :**

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie miałam okazji jeść kasztanów. Twoje śniadanie wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaaak to bosko wygląda! Oczy by jadły przez monitor, serio!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mnie kasztany nie smakują, ale serek z jabłkiem chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. moim zdaniem kasztany lepiej smakują na ciepło niż zimno. Ale myślę że warte spróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  12. Moim zdaniem kasztany lepiej smakują na ciepło. Ale przepis warty spróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepis wypróbowany (choć miałam problemy ze znalezieniem kasztanów). Wyszło pyszne i myślę, że to danie będzie częściej gościło w moim śniadaniowym menu :) Znasz jeszcze inne sposoby na przyrządzenie kasztanów? W miodzie są obłędne!

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetne połączenie. Idealne na zdrowe śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń