niedziela, 1 listopada 2015

dyniowe ciasteczka w Inspiro!

Halloween może i jest już za nami, ale dyniowy sezon nadal trwa! Razem w moimi małymi kucharzami jakiś czas temu postanowiliśmy ten sezon wykorzystać i przygotowaliśmy wspólnie baaaardzo pyszne, dyniowe ciasteczka. Z duuużą ilościa cynamonu, z rodzynkami, słodkie, jesienne! Sama nie wiem, czy więcej zabawy mielismy w trakcie ich przygotowań, czy już na sam koniec, w trakcie jedzenia. Pójdziecie w nasze ślady?

(wszystkie zdjęcia są autorstwa Beaty z Inspiro) :)











DYNIOWE CIASTECZKA
Przepis (około 18 sztuk):
1 i 1/2szkl mąki pszennej
1/4szkl cukru trzcinowego
3/4szkl oleju rzepakowego
1/4szkl mleka
1 (duże) jajko
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
3/4szkl puree z dyni
rodzynki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę do piernika. W drugiej misce roztrzepać jajko, dodać olej, mleko, puree z dyni. Mokre składniki połączyć z suchymi, dodać rodzynki, dokładnie zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki, delikatnie spłaszczać, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 20-30 minut, aż ciasteczka sie zarumienią. Wyjąć i ostudzić. 

3 komentarze:

  1. monka <3 haha! kochane :) to cudownie oglądać i czytać o tym jak świetnie bawicie się na warsztatach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciasteczka i super warsztaty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie szczęśliwe dzieciaczki! :)

    OdpowiedzUsuń