sobota, 17 października 2015

smażone tofu w sezamie!

Jak ja lubię tofu! Cała przyjemność z korzystania z tofu polega na tym, że można z niego przyrządzać różne potrawy, i to na bardzo wiele sposobów. Tym razem postanowiłam podać tofu na ciepło, obtoczone w jajku i sezamie, a następnie podsmażone na oleju kokosowym. Tak rpzygotowane tofu podałam z cienkim jajecznym omletem (trzeba było jakoś wykorzystać resztę jajka, która została mi po panierowaniu tofu!) oraz sałatą, pomidorem i ogórkiem. Efekt? Wyszło przepysznie! Zaufajcie mi i smażcie tofu, na pewno nie pożałujecie! 




SMAŻONE TOFU W SEZAMIE
Przepis (jedna porcja):
kostka tofu (180g)
1 jajko
2-3 łyżki sezamu
1 pomidor
1/4 ogórka
kilka liści sałaty
szczypta soli
szczypta czarnego pieprzu
szczypta słodkie papryki
szczypta ostrej papryki
1 łyżeczka oleju kokosowego
Liście sałaty porwać na kawałki, ułożyć w głębokim talerzu. Pomidora i ogórka umyć, pokroić w plastry, ułożyć na sałacie. Do drugiej miski wbić jajko, doprawić solą, pieprzem, papryką, roztrzepać. Obtoczyć w nim tofu, następnie obsypać je sezamem. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, smażyć na nim tofu (kilka minut z każdej strony, aż sezam sie delikatnie zarumieni). Gotowe tofu zdjąć z ognia, wyłożyć na talerz. Pozostałą część jajka wlać na patelnię i usmażyć cienkiego omleta. Gotowy omlet zdjąć z patelni, ułożyć obok tofu. Podawać.

8 komentarzy:

  1. Pyszne wygląda! Aż mam ochotę schrupać na raz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tofu, można z niego zrobić tyle pysznych dań :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie próbowałem jeszcze tofu, chyba przyszła pora, dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No i jest pysznie! Tofu i sezam to duet idealny, a jeszcze do tego ta kokosowa nuta... Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wiem jak to się stało, ale jeszcze nigdy nie jadłam tofu :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam, wygląda fajnie :)

    OdpowiedzUsuń