piątek, 16 października 2015

ryżowy tort "sernikowy"!

Sto lat, sto lat, sto lat! Ktoś dzisiaj ma urodziny! (Nie, nie, to nie ja!). A skoro urodziny, to musi być tort! Ale, ale! Postanowiłam, że tort, który upiekę musi spełniać dwie, podstawowe zasady. Przede wszystkim musi być smaczny, oczywiście! Ale niech ma drugą zaletę, niech będzie przy tym niesamowicie zdrowy! Czy się udało? ZDECYDOWANIE! Tort (mam nadzieję!) jest pyszny, jednak biorąc pod uwagę wszystkie składniki i smaki w nim zawarte, to nie może być inaczej. Tort jest zdrowy! I to tak! Bezglutenowy, beznabiałowy, bez cukru! Brzmi nieprawdopodobnie? A jednak, to możliwe! Ryżowy, bananowo-cynamonowy spód i "sernikowa" masa, obie warstwy przełożone słodkim rodzynkowo-żurawinowym kremem, wierzch udekorowany posmażanymi na oleju kokosowym jabłkami i gruszkami. Nie wiem, jak Wy, ale ja już baaaaaaaaardzo chcę tego tortu spróbować!



RYŻOWY TORT SERNIKOWY z jabłkami i gruszkami
Przepis (tortownica):
Ryżowy spód:
1 i 1/2 szkl mąki ryżowej
2 łyżeczki mielonego lnu
1 banan
1 (duże) jajko
1/2szkl mleka roślinnego
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
+ olej kokosowy (do natłuszczenia formy)
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni (opcja grzania: górna i dolna grzałka). Banana zblendować. Przełożyć do miski i dodać po kolei: mąkę, proszek do pieczenia, jajko, cynamon, mleko. Dokładnie wymieszać mikserem lub drewnianą łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przełożyć do tortownicy (lekko natłuszczonej olejem kokosowym). Wstawić do piekarnika. Piec przez około 20 minut, aż do "suchego patyczka". Wyjąć i ostudzić.
Rodzynkowo-żurawinowy krem:
1/2szkl rodzynek
1/2szkl suszonej żurawiny
1szkl wrzątku 
Rodzynki i żurawinę wsypać do szklanki, zalać wrzątkiem, odstawić na około 20 minut. Tak namoczone suszone owoce zblendować na gładki krem. Tak przygotowanym kremem należy dokładnie wysmarować ryżowy spód. 
Warstwa "sernikowa":
1 i 1/2 szkl (suchego) Ryżu Białego Halina
2szkl wody
szczypta soli
2 (duże) jajka
1/4szkl miodu 
3 łyżki mąki ryżowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ryż wsypać do garnka, posolić, zalać wodą. Zagotować. Trzymać na małym ogniu przez około 18 minut, aż ryż wsiąknie wodę i będzie miękki. Ugotowany ryż odcedzić, odstawić do ostygnięcia. Ostudzony ryż zblendować na gładką masę razem z jajkami, miodem, mąką ryżową i proszkiem do pieczenia. Tak przygotowaną masę przełożyć równomiernie do tortownicy, na spód. Wyrównać wierzch za pomocą szpatułki. 
Jabłka i gruszki:
1 jabłko
2 gruszki
1 łyżka oleju kokosowego
+ cynamon (do posypania)
Owoce umyć, obrać, wydrążyć gniazda, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Wrzucić owoce, smażyć przez kilka minut. Gotowe owoce przełożyć na wierzch tortu. Posypać cynamonem. Całość wstawić do piekarnika - UWAGA - temperaturę zwiększyć do 180 stopni, opcję piekarnika zmienić na termoobieg. Piec przez około 45 minut. Gotowy tort wyjąć z piekarnika i ostudzić.

/zdjęcia przekrojonego ciasta uzupełnię wieczorem/

10 komentarzy:

  1. Bardzo pomysłowy, nie wpadłabym na zrobienie spodu z mąki ryżowej i banana, chyba skorzystam z tego pomysłu :> Żurawinowy krem musiał idealnie pasować do jesiennych owoców ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. w takim razie wszystkiego najlepszego dla szczęśliwego solenizanta, który razem z Tobą będzie zajadał się tym pysznym zdrowym tortem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki tort to bym teraz zjadła! Pysznie wygląda :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj nie lubię sernika, ale Twój piękne wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ten sernik to oszukany sernik, więc może by Ci posmakował :D

      Usuń
  5. czuję zapach tego ciasta rozchodzący się po mieszkaniu, serio!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł na nietradycyjny tort :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń