piątek, 2 października 2015

ryżowa bananowa babka!

Październik witam z lekkim opóźnieniem, ale za to z przytupem! Witam go pysznym, bezglutenowym, beznabiałowym, zdrowym wypiekiem! Popołudnia są coraz chłodniejsze, a co za tym idzie coraz chętniej chowam się przed mroźnym powietrzem pod kocem, z kubkiem gorącej herbaty, a do pełni szczęścia brakuje tylko czegoś słodkiego! Więc oto jest - domowy wypiek, najlepszy! Ryżowa, bananowo-cynamonowa babka, totalny eksperyment w kuchni. Eksperyment, który uważam za niezwykle udany! Skusicie się na kawałek?




RYŻOWA BANANOWA BABKA
Przepis (standardowa forma na babkę):
260g mąki ryżowej
250ml mleka ryżowego
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta imbiru
szczypta soli
1 (duży) banan
1/4szkl płynnego miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
+ kakao (do posypania)
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Mąkę ryżową przesiać do miski, następnie dodać proszek do pieczenia, sól, imbir i cynamon. Banana zblendować z mlekiem ryżowym i miodem. Mokre składniki dodać do suchych, dokładnie wymieszać, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Gotowe ciasto przełożyć do formy (u mnie: silikonowa, w innym przypadku należy ją delikatnie natłuścić, na przykład olejem kokosowym). Wstawić do piekarnika. Piec przez około 30 minut, aż do "suchego patyczka". Wyjąć i ostudzić. Posypać kakao.

16 komentarzy:

  1. Ja ma tak samo jak robi się chłodniej, tylko dla mojej sylwetki nie jest to wskazane, żeby spożywać bardziej kaloryczne przekąski aniżeli w lecie. Ostatnio pokochałam smak imbiru i myślę, że jego obrobiona sprawi, że smak babki będzie bardzo wyszukany i też gingerol, który się w nim znajduje przyśpieszy przemianę materii w organizmie.
    Pozdrawiam i życzę przyjemnego weekendu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dlatego właśnie stawiam na domowe i zdrowe wypieki :) one wcale nie zagrazaja naszym sylwetkom! :)

      Usuń
  2. no właśnie piję teraz herbatę i tylko Twojej babki do szczęścia mi potrzeba :) bez miodku i będzie vegan <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak! miód jak najbardziej możesz pominac, dodalabym tylko wtedy jeszcze jednego banana dla slodszego smaku :)

      Usuń
  3. Taka babka do popołudniowej kawki idealna :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam! Zapiszę przepis bo wygląda ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale piękna Ci wyszła <3 Jestem pewna, że smakuje wspaniale - bardzo chciałabym spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam w szafce mąkę ryżową, to kto wie, ? może upiekę taką babkę. Twoja wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy ciasto jest rzeczywiście bez jajek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, jajka są zastąpione bananami.

      Usuń
    2. Dziękuję za odp., spróbuje upiec taką samą, pozdrawiam :)

      Usuń