czwartek, 22 października 2015

owsiane ciasto porzeczkowe!

Chłodne, coraz ciemniejsze poranki. Jaka jest na nie recepta? Ciasto! Najlepiej jest wstać, gdy wszyscy jeszcze śpią, szybko wymieszać składniki, przełożyć do keksówki, wstawić do piekarnika. Później uzbroić się na chwilę w cierpliwość, by za moment delektować się kawałkiem ciepłego ciasta, najlepiej w towarzystwie kubka kawy lub herbaty, najlepiej wskakując jeszcze na trochę do łóżka. Owsiane ciasto porzeczkowa to zdrowa porcja słodkości, przełamana lekko kwaskowatym smakiem porzeczek, dopełniona aromatem cynamonu. 



OWSIANE CIASTO PORZECZKOWE
Przepis (jedna keksówka):
400g Płatków Owsianych Górskich Halina
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
3/4szkl cukru trzcinowego
1 łyżka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2szkl mleka
2 (duże) jajka
1/2szkl oleju rzepakowego
3/4szkl dżemu porzeczkowego (u mnie: domowy)
Piekarnik nagrzać do 200 stopni (opcja grzania: termoobieg). Do miski wsypać płatki owsiane, mąkę, cukier, cynamon, imbir, proszek do pieczenia. Wymieszać. Wbić jajka, dolać mleko i olej, dodać dżem porzeczkowy, ponownie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Keksówkę natłuścić. Wypełnić masą na ciasto. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 50 minut, aż do "suchego patyczka". Wyjąć i ostudzić.

9 komentarzy:

  1. Prześlesz mi trochę tego dżemu z porzeczek? Wtedy na pewno zrobię to ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto jest zachwycające - kwaskowaty smak porzeczek nigdy mi się nie znudzi :) Struktura wilgotna i mocno ziarnista - taka, jaką lubię najbardziej. Oj, dla takiego ciasta, to ja mogę wcześniej wstać :>

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł, na pewno skorzystam z przepisu :) jakie wymiary ma Twoja keksówka?

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudny pomysł, uwielbiam owsiane wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bosko i pewnie tak samo smakuje

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak dobrze, że domowy dżem porzeczkowy czeka w spiżarni! :) Chyba się skuszę, ciacho wygląda na bardzo smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności, chętnie bym spróbowała :) Zapraszam do mnie :
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam podobne, tylko w wersji muffinek, pycha! :D

    OdpowiedzUsuń