niedziela, 18 października 2015

nadziewane pieczarki!

Idealna propozycja na obiad lub kolację! Albo na przekąskę, gdy odwiedzić mają nas znajomi! Świetnie smakują zarówno podane na ciepło, jak i na zimno. Faszerowane pieczarki! U mnie w dwóch wersjach: jedna z białym serem typu włoskiego, suszonymi pomidorami i bazylią; druga z farszem pieczarkowym ze świeżą pietruszką. 



PIECZARKI NADZIEWANE:
Przepis (10 dużych pieczarek)

1. SEREM, SUSZONYMI POMIDORAMI I OLIWKAMI
5 dużych pieczarek
250g sera białego typu włoskiego
250g suszonych pomidorów (w oleju)
kilka listków świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
oliwki zielone
starty ser żółty
sół, pieprz (do smaku)
Piekarnik nagrzać do 200 stopni (opcja grzania: termoobieg). Pieczarki obrać, oddzielić nogę od kapelusza. Ser rozdrobnić w misce widelcem. Suszone pomidory oraz oliwki drobno pokroić, dodać do sera. Bazylię posiekać, czosnek sprasować, dodać do reszty składników. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem napełnić pieczarki. Wierzch posypać startym serem, można dodatkowo udekorować kawałkami oliwek. Gotowe pieczarki ułożyć na blaszce, wstawić do piekarnika, piec przez około 15-20 minut. 

2. PIECZARKAMI, CEBULĄ I PIETRUSZKĄ
5 dużych pieczarek
500g pieczarek normalnych rozmiarów (do farszu)
1 (duża) cebula
świeża pietruszka
sól, pieprz (do smaku)
1 łyżka masła
starty ser żółty
Piekarnik nagrzać do 200 stopni (opcja grzania: termoobieg). Duże pieczarki obrać, oddzielić nogę od kapelusza. Małe pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pieczarki i cebulę, podsmażać, aż zmiękną. Odstawić do ostygnięcia. Podsmażone, ostudzone pieczarki i cebulę zmiksować razem z pietruszką, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełnić duże pieczarki. Wierzch posypać startym serem, można dodatkowo udekorować pietruszką. Gotowe pieczarki ułożyć na blaszce, wstawić do piekarnika, piec przez około 15-20 minut. 

5 komentarzy:

  1. pyszności na pewno! idealne na stół dla gości

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawe przepisy, dodaje do ulubionych blog :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Są i genialne pieczarki! :) Uwielbiam nadziewane, najbardziej serem żółtym, cebulą i passatą pomidorową, ale nie mogę się już doczekać, by spróbować Twoich propozycji <3

    OdpowiedzUsuń