poniedziałek, 26 października 2015

kokosowo-dyniowa owsianka!

Wstyd się przyznać, ale tak. Tak, to moje pierwsze dyniowe puree w tym sezonie! Ale lepiej późno, niż wcale, prawda? Zamierzam ten stracony czas bez dynii intensywnie nadrobić! Zaczynam klasycznie - wczoraj na kolację zjadłam pieczone kawałki dynii, resztę zmiksowałam na puree, które dzisiaj dodaję do owsianki. Jej smak wzmacniam dużą ilością cynamonu oraz wodą kokosową, na której ugotowałam płatki owsiane. Pychaa!


KOKOSOWO-DYNIOWA OWSIANKA
Przepis (jedna porcja):
50g płatków owsianych
1 łyżka mielonego złotego lnu
250ml wody kokosowej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki dyniowego puree
opcjonalnie: miód do posłodzenia
Płatki owsiane i len wsypać do rondelka, dodać cynamon, zalać wodą kokosową, zagotować. Gotować na małym ogniu, aż całość zgęstnieje. Gotową owsiankę przełożyć do miseczki. Dodać dyniowe puree. Podawać.

8 komentarzy:

  1. Sezon dyniowy wcale się nie kończy, jeszcze możesz nadrobić straty. Owsianka prezentuje się świetnie, kolor puree bardzo ją ożywia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. owsianka moja miłość, kokos + dynia - cudowne uzupełnienie tego związku :D

    OdpowiedzUsuń
  3. dyni nie lubię, ale na owsiankę na wodzie kokosowej chyba skuszę się w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda apetycznie! :)

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. zacząć dzień taką owsianką, mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja na szczęście dynią zajadam się już od dłuższego czasu, ale póki co kończyć też jeszcze nie zamierzam :D

    OdpowiedzUsuń