poniedziałek, 19 października 2015

kokosowa owsianka ze smażonym jabłkiem!

Stęskniłam się za owsianką. Znowu długo jej u mnie nie było, a ja zawsze z przyjemnością do niej wracam. Klasyka o poranku to coś, co lubię. Gęsta, cynamonowo-kokosowa owsianka, podana ze smażonymi na oleju kokosowym plasterkami jabłka - aromatycznie, rozgrzewająco, niezwykle smacznie! Wszystkie smaki idealnie się ze sobą komponują, tworząc delikatną, pyszną, a do tego bardzo zdrową całość.



KOKOSOWA OWSIANKA Z JABŁKIEM smażonym
Przepis (jedna porcja):
5 łyżek płatków owsianych
1 łyżka złotego mielonego lnu
1szkl wody kokosowej
szczypta cynamonu
1/2 (słodkiego) jabłka
1 łyżka oleju kokosowego
Płatki owsiane, len i cynamon wsypać do rondelka, zalać wodą kokosową, postawić na ogniu. Zagotować. Trzymać na małym ogniu, aż płatki wsiąkną wodę kokosową i zgęstnieją. W tym czasie jabłko umyć, wydrążyć gniazdo, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić pokrojone jabłko, podsmażać przez kilka minut. Gotową owsiankę przełożyć do miseczki, na wierzch wyłożyć podsmażone jabłka. Podawać.

10 komentarzy:

  1. Też dziś zatęskniłam za owsianką, ona potrafi zaczarować poranek, szczególnie taka z dużą ilością przypraw korzennych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zdecydowanie jestem fanką takich śniadań, wiesz o tym :) dziś u mnie równie kokosowa owsianka z tymże z bananem i suszonymi truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam owsianki :) Jednak aby dostarczyć omega3, to lepiej zmielić siemię samemu, tuż przed przygotowywaniem owsianki. To gotowe jest wyjałowione, że tak to określę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepysznie, no i w dodatku z kokosem <3

    OdpowiedzUsuń
  5. taka prosta, a taka pyszna :) olej kokosowy robi cuda!

    OdpowiedzUsuń
  6. Tylko dzięki owsiance byłam w stanie przekonać się do cynamonu :) teraz uwielbiam go najbardziej w połączeniu z płatkami ryżowymi <3 i owocami!

    OdpowiedzUsuń