piątek, 9 października 2015

jaglanka z gruszką i kokosową śmietanką!

Poranki coraz chłodniejsze. Śniadania coraz cieplejsze. Smaki coraz bardziej jesienne. Dzisiaj postawiłam na klasykę, czyli rozgrzewające śniadanie w miseczce. Płatki jaglane, kakaowo-cynamonowe, do tego słodka gruszka i ... kokosowa śmietanka! Z mleczka kokosowego! Jeśli jeszcze nigdy nie ubijaliście mleczka kokosowego to koniecznie musicie to nadrobić! To najlepsza "bita śmietana" na świecie! 


JAGLANKA Z GRUSZKĄ I KOKOSOWĄ ŚMIETANKĄ
Przepis (jedna porcja):
60g płatków jaglanych
1 łyżeczka kakao
szczypta imbiru
szczypta cynamonu
200ml mleka sojowego
1/2 (słodkiej) gruszki
100ml mleczka kokosowego
Płatki jaglane, cynamon, imbir i kakao wsypać do rondelka, zalać mlekiem sojowym, wymieszać. Zagotować. Gotową jaglankę przełożyć do miseczki. Gruszkę umyć, pokroić w grubsze plastry, udekorować nimi jaglankę. Mleczko kokosowe ubić na sztywną pianę i dołożyć do reszty składników. Podawać. 

13 komentarzy:

  1. Popieram, że kokosowa śmietanka to genialne odkrycie, mogłabym jeść ją kilogramami! Te płatki musiały być bardzo delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cu-do-wne śniadanie <3 Kokosowa śmietanka zdecydowanie przebija zwykłą bitą śmietanę zarówno pod względem cudownie delikatnego smaku, jak i oczywiście wartości odżywczych! A takie śniadanie bez wątpienia stawia na nogi :D

    OdpowiedzUsuń
  3. co jak co, ale kokosowa śmietanka najbardziej przykuwa wzrok! <3 no i grucha, ahhh ten sezon jest cudowny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie ubijałam i w sumie nie przekonałam się do jego smaku, ale może dam mu jeszcze jedną szansę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności ^^
    Zapraszam:
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny pomysł na jaglankę - moje ukochane śniadanko.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo smacznie :) Ja ostatnio uwielbiam też gryczankę :D Kasza gryczana niepalona bez gotowania zalana z mlekiem i podawana z ulubionymi produktami to mój faworyt :) Oczywiście ten przepis także chętnie wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Układając diety wegańskie często używałam mleka kokosowego, ale chyba pierwszy raz spotykam się z takim sposobem na jego zastosowanie. Śmietanka kokosowa? Bardzo ciekawy pomysł!

    OdpowiedzUsuń