wtorek, 20 października 2015

gryczany omlet z karmelizowanymi owocami!

Omlet! Z dzisiejszej wersji jestem niezwykle zadowolona - puszysty, pulchny, niezwykle smaczny, udekorowany słodkimi cynamonowymi owocami, idealny! A do tego niesamowicie zdrowy - bez glutenu, bez laktozy, z mąki gryczanej i ... Właśnie, łuska gryczana mielona - moje ostatnie odkrycie! Mielona łuska gryczana to niezwykle cenny i ciekawy dodatek do diety! Dzięki zawartości wielu cennych składników odżywczych, mielona łuska gryczana może pozytywnie oddziaływać na nasz organizm. Mieloną łuskę gryczaną można dodawać do sałatek, omletów (jak u mnie!), jogurtu, kefiru, sałatek, pole do popisu jest naprawdę ogromne! 


   

GRYCZANY OMLET z karmelizowanymi owocami
Przepis (jedna porcja):
5 łyżek mąki gryczanej
1 łyżka łuski gryczanej mielonej
1 (duże) jajko
100ml mleka sojowego
1/2 jabłka
1/2 gruszki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka (płynnego) miodu
1 łyżka oleju kokosowego
Jabłko i gruszkę umyć, wydrążyć z owoców gniazda, pokroić w kawałki. Do miski wbić jajko, roztrzepać. Dodać mąkę gryczaną, łuskę gryczaną oraz mleko, wszystko razem dokładnie wymieszać, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Wlać ciasto, smażyć przez kilka minut, z obu stron. Gotowego omleta przełożyć na talerz. Na patelnię wrzucić owoce, dodać miód, cynamon, karmelizować przez kilka minut, aż kawałki jabłka i gruszki zmiękną. Gotowe owoce przełożyć na wierzch omleta. Podawać.

8 komentarzy:

  1. u mnie z rana też dziś gryczany placek :) w nieco innej wersji, ale podzielam zachwyt nad takim śniadaniem <3

    OdpowiedzUsuń
  2. takie śniadanie to sama przyjemność:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdrowo i smacznie, w sam raz na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Każdy omlet to dobry pomysł :) a jak wychodzi puszysty to już w ogóle <3

    OdpowiedzUsuń