środa, 28 października 2015

ciasto z waflami ryżowymi!

Miękkie, wilgotne w środku, słodkie, cynamonowe, przełamane słodkim smakiem porzeczek, pełne kawałków czekolady i .... chrupiących kawałków wafli ryżowych! Osobiście nie przepadam za waflami w wersji solo, dlatego postanowiłam je jakoś inaczej spożytkować. I tak oto postanowiłam upiec ciasto przy ich wykorzystaniu. Efekt? Jak dla mnie zaskakująco świetny i smaczny! Więc bez względu na to, czy jesteście fanami wafli ryżowych, czy nie - upieczcie to ciasto, jestem pewna, że Wam posmakuje! 



CIASTO Z WAFLAMI RYŻOWYMI cynamonowo-porzeczkowe
Przepis (jedna keksówka):
6 wafli ryżowych Britta
1szkl mąki pszennej
1/2szkl cukru trzcinowego
1/4szkl oleju rzepakowego
1/4szkl dżemu porzeczkowego
1/2szkl mleka
1 (duże) jajko
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g mlecznej czekolady 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, cynamon, połamaną w kostki czekoladę. Wafle ryżowe drobno pokruszyć, dodać do suchych składników. W osobnej misce roztrzepać jajko, dodać olej i mleko, wymieszać. Mokre składniki dodać do suchych, dokładnie wymieszać, aż do połączenia się wszystkich składników. Keksówkę natłuścić, nałożyć ciasto, wyróżnić wierzch. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 40-50 minut, aż do "suchego patyczka". 

12 komentarzy:

  1. Ja przepadam za waflami ryżowymi, ale o cieście z ich udziałem bym nie pomyślała. Wygląda chrupiąco i kusząco! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tego jeszcze nie było :D wygląda bezbłędnie!
    mogę z Tobą zamieszkać? ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał, ale pomysłowe ciasto! :) Wspaniałe. :) Ja również nie jestem wielką fanką "suchych" wafli ryżowych, bo... właśnie, są za suche! Ale w takim wypieku bez wątpienia sprawdzają się znakomicie. Będę musiała wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jesteś przegenialna! Nigdy wcześniej nie spotkałam się z czymś podobnym! Ciekawa jestem czy wyszło by z mąką ryżową na przykład, aby było bezglutenowo! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. wafle ryżowe ukryte w cieście to i mnie by smakowały :) pyszny i niebanalny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja miałam etap, że wsuwałam wafle ryżowe na potęgę i chyba bardzo skutecznie je sobie obrzydziłam, bo od jakiegoś czasu nie mogę na nie patrzeć...

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale super pomysł :) Ciasto boskie :)

    OdpowiedzUsuń