środa, 21 października 2015

bananowy budyń jaglany!

Budyń, Dla mnie to jeden ze smaków dzieciństwa! Pamiętam doskonale niedzielne popołudnia, czas podwieczorku, okres jesienno-zimowy: tata idzie do kuchni, a my z mamą w tym czasie zostajemy w dużym pokoju, najczęściej oglądając jakiś serial, jakieś bajki. Słyszymy, że tata wyciąga z szafki rondelek, z lodówki pewnie schłodzone mleko, coś miesza, coś dosypuje, chwilę go nie ma, po chwili wraca do nas z trzema miseczkami wypełnionymi ciepłym, gęstym, mocno czekoladowym budyniem. Jak to smakowało! Dla mnie był to jeden z lepszych deserów dzieciństwa! Dzieciństwo jednak jest już wspomnieniem, ale ochota na budyń do tej pory czasem do mnie przychodzi! Jednak nie sięgam po ten kupny, gotowy budyń z proszku, postanawiam przygotować jego domową i zdrową wersję. W kokosowo-bananowo-cynamonowych smakach. 




BANANOWO-KOKOSOWY BUDYŃ JAGLANY
Przepis (jedna porcja):
60g kaszy jaglanej
50g mleczka kokosowego
3/4 szkl mleka sojowego
1 (duży) banan 
1/2 łyżeczki cynamonu
Kaszę jaglaną opłukać, podprażyć, zalać mlekiem sojowym i zagotować. Trzymać na ogniu, aż kasza zmięknie. Odstawić do ostygnięcia na kilka minut. Następnie dokładnie zblendować z mleczkiem kokosowym, bananem oraz cynamonem. Blendować tak długo, aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Przełożyć do miseczki.

12 komentarzy:

  1. Uwielbiam bananowy jaglany budyń, chyba zrobię niedługo tak jak Ty, z mlekiem kokosowym :) a ja w dzieciństwie najbardziej lubiłam waniliowy proszek wymiszany z mlekiem i posłodzony - w tej postaci schodziło więcej niż tego już gotowego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. aaa..! u mnie mama gotowała <3 i też na podwieczorek, lub słodką kolację! :)
    Takiej wersji nie jadłam, ale wygląda ciekawie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. budynie jaglane mogłabym jeść bez końca!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robiłam sama budyniu, a te z proszku trochę mnie przerażają, chętnie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gotowy budyń nie jest zły, często skład to tylko skrobia i aromat. Ale taki budyń jak ten to najlepsza opcja <3

    OdpowiedzUsuń
  6. ale cudowny, już czuję jego smak <3

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam kaszę jaglaną w takim wydaniu, idealna konsystencja <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie robiłam takiego budyniu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie robiłam jaglanego. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń