czwartek, 29 października 2015

amarantusowo-ryżowe ciasteczka!

Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, cynamonowo-waniliowe, delikatnie słodkie, a jakie zdrowe! - nie ma w nich glutenu ani nabiału. Gotowi na kolejne ciasteczka, które zasługują na miano ciasteczek idealnych?



AMARANTUSOWO-RYŻOWE CIASTECZKA
Przepis (15 ciasteczek):
3/4 kubka mąki z amarantusa
1/4 kubka mąki ryżowej
1/2 kubka wody
szczypta cynamonu
ziarenka z 1/2 laski wanilii
1/4 kubka cukru trzcinowego
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). W misce wymieszać obie mąki, cynamon, ziarenka wanilii i cukier. Dolać wodę, dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Z masy formować kuleczki, delikatnie spłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 15-20 minut. Gotowe  ciasteczka wyjąć i ostudzić.

10 komentarzy:

  1. Trzeba przyznać, że te ciastwczka wyglądają naprawdę idealnie! Z amarantusa, więc zdrowe i wydają się niesamowicie chrupiące :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bez jajka, bez żadnego masła- muszę koniecznie skorzystać z przepisu, bo jestem ciekawa jakie są w smaku :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ciacha takie, że nic tylko piec i schrupać! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Są śliczne! Kocham takie maleństwa :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń