sobota, 19 września 2015

SOBOTA ZE SPEEDCOOK'IEM: jesienne ciasto drożdżowe!

Drożdżowe ciasto zdecydowanie należy do jednych z moich ulubionych! Jestem jego wielką fanką, w każdej wersji smakuje dla mnie idealnie. Z owocami, z duuuuuuuuużą ilością kruszonki. Dzisiejsze ciasto droźdżowe pachnie i smakuje jesienią. Bo dla mnie jesień to właśnie słodkie śliwki i maliny, zebrane o poranku w ogrodzie. Dla mnie jesień to popołudnia spędzone w towarzystwie rodziny i przyjaciół, przy herbacie, przy cieście.




CIASTO DROŻDŻOWE ze śliwkami i malinami
/Przygotowane w Speedcook'u/
Przepis (duża blacha):
Ciasto:
350g mąki pszennej
50g drożdży
60 ml mleka
1 szklanka cukru
2 jajka
1/2 kostki masła
szczypta soli
300g śliwek
200g malin
Kruszonka:
200g mąki pszennej
100g cukru
100g miękkiego masła
wanilia+ masło, bułka tarta (do wysmarowania blaszki)
W naczyniu miksującym wymieszać drożdże, 1 łyżkę cukru, 100g mąki i ciepłe mleko. Nastawić maszynę: obroty 3, temperatura 40 stopni. Włączyć. Dodać jajka, resztę cukru, mąki oraz szczyptę soli. Nastawić: obroty na 10C, czas na 2 minuty. Włączyć. Dodać rozpuszczone masło (lekko ostudzone), nastawić: obroty na 10C, czas na 2 minuty. Włączyć. Wyłożyć ciasto na stolnicę, zostawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni (termoobieg). Blaszkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przełożyć do blaszki, rozłożyć równomiernie. Na wierzchu ułożyć pokrojone śliwki oraz maliny. Przygotować kruszonkę: Masło połączyć z cukrem i wanilią. Dodać mąkę i rozetrzeć. Kruszonką posypać wierzch ciasta. Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut.

9 komentarzy:

  1. i u mnie dzisiaj drożdżowe ze śliwkami!
    najlepsze! *piąteczka*

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ponieważ mój tata kupić ciasto z Jagódki i ułamał ząb.... 700 złotych poszło się walić. Dlatego przezorny zawsze ubezpieczony :)

      Usuń
  3. Idealnie wygląda! Ślinotok murowany :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Madziu kiedy na blogu pojawi się przepis na topfenchmarrn - czekam na ten przepis juz rok :( Szukam też przepisu na tradycyjne precle bawarskie...

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham takie ciasta, ze śliwkami i rabarbarem wygrywają wszystko :D

    OdpowiedzUsuń