piątek, 25 września 2015

ryżowy omlet z masłem dyniowym i tuńczykiem!

W końcu kupiłam mąkę ryżową! I jeszcze w ten sam dzień postanowiłam wykorzystać ją w swojej kuchni. Oczywiście - eksperymenty! Przyznam szczerze, że początkowo miałam usmażyć naleśniki, ale koniec końców wyszedł omlet, czego ani trochę nie żałuję! Wyszedł delikatny i puszysty, świetny w smaku! Smakiem przypomina mi ... Płatki ryżowe. Omleta usmażyłam na oleju kokosowym, podałam z domowy masłem z pestek dynii (tutaj znajdziecie przepis), tuńczykiem i pomidorem. Dla mnie i dla moich kubków smakowych - genialne! Zdrowo, smacznie. Spróbujcie i koniecznie dajcie znać, jak Wam smakuje takie połączenie! 



RYŻOWY OMLET z masłem dyniowym i tuńczykiem
Przepis (jedna porcja):
1 jajko
szczypta soli
1 kubek mąki ryżowej
3/4 kubka wody gazowanej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1/2 pomidora
2 łyżki masła z pestek dynii
+ olej kokosowy (do smażenia)
Do miski wbić jajko, roztrzepać. Dodać mąkę, wodę gazowaną, sól, proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać, aż uzyskamy gładkie, jednolite ciasto. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Wlać ciasto. Smażyć na małym ogniu przez około 5-7 minut, po tym czasie omleta odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 3 minuty. Gotowego omleta przełożyć na talerz. Wierzch posmarować masłem z pestek dynii, następnie wyłożyć tuńczyka i pokrojonego w kostkę pomidora. Omleta można jeszcze dodatkowo doprawić. Podawać.

9 komentarzy:

  1. to maslo dyniowe brzmi super :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, masło dyniowe brzmi genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł na to masło! Do wypróbowania, szybkiego!

    OdpowiedzUsuń
  4. same pysznosci, ale śniadania na słodko wolę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Masło dyniowe brzmi ciekawie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, to musi być przepyszne! Na pewno wypróbuję. :) Uwielbiam mąkę ryżową, jest taka delikatna w smaku.

    OdpowiedzUsuń