środa, 30 września 2015

ryżowe placki cukiniowo-gruszkowe!

Gruszka i cukinia. Cynamon. Dużo cynamonu. Dla mnie takie smaki to kwintesencja jesienii. Takie placuszki są idealne, by rozpocząć nowy dzień, chociaż doskonale sprawdzą się również na obiad lub kolację. Do tego bezglutenowe - z mąki ryżowej. Zupełnie bez nabiału. Smażone na oleju kokosowym. Więc dosłownie każdy może po nie sięgnąć. Kolejną zaletą jest dodatek mielonego złotego lnu, który niedawno odkryłam. Wprowadzenie go do swojej codziennej diety polecam każdemu. Len mielony złoty jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, chroniących przed nowotworami, miażdżycą, poprawiających stan skóry i włosów. Łagodzi dolegliwości trawienne, wspomaga metabolizm i spalanie tłuszczy. Dzięki temu wszystkiemu placuszki nie tylko świetnie smakują, ale są też prawdziwą bombą zdrowia! A więc smacznego i zajadajcie na zdrowie!



RYŻOWE PLACKI CUKINIOWO-GRUSZKOWE
Przepis (9 placuszków):
1/2 cukinii
1 gruszka
szczypta cynamonu
50g mąki ryżowej
2 łyżki złotego lnu mielonego
+ olej kokosowy (do smażenia) 
Cukinię i gruszkę zetrzeć na grubej tarce. Dodać cynamon, mąkę ryżową i złoty len mielony. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Na patelnii rozgrzać olej kokosowy. Za pomocą łyżki nakładać ciasto na patelnię, smażyć placuszki przez kilka minut z obu stron, aż się zarumienią. Zdjąć z patelnii, ułożyć na talerzu. Podawać.

8 komentarzy:

  1. O, jakie ciekawe, delikatne połączenie gruszki z cukinią - zdecydowanie do wypróbowania. Robię je w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam placuszki z gruszką i cukinią, ale nigdy ich nie połączyłam! A wygląda tak zachęcająco, że będę musiała spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. urocze, małe placuszki! a do tego pewnie w smaku cudowne :)
    widzę, że ostatnio jakoś częściej wegańskimi przepisami się dzielisz, tak trzymać! :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. odstawiłam nabiał, dlatego teraz takich przepisów jest i będzie sporo :) póki co radzę sobie bez niego drugi tydzień i przyznam że brakuje mi trochę jego smaku, ale mój organizm jest mi chyba za to wdzięczny :) i podniebienie zreszta też! Uwielbiam takie wege eksperymenty <3

      Usuń
    2. i to najważniejsze, że po prostu czujesz się dobrze! :) bardzo się cieszę i licze oczywiście na duuużo wegańskich inspiracji :)

      Usuń
  4. Cudowne placuszki :) Te grube i puszyste zawsze są moimi ulubionymi, a te wyglądają na takie właśnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne placuszki :) Ciekawe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń