poniedziałek, 21 września 2015

łosoś z kalafiorem smażone na oleju kokosowym!

Moje pierwsze podejście do oleju kokosowego w kuchni. Wiem, wiem, olej kokosowy to żadna nowość. Sama już dawno go odkryłam, jednak od zawsze towarzyszył mi jedynie w łazience. Nigdy w kuchni. Sama nie wiem, dlaczego. Jakoś tak od początku kojarzył mi się z pielęgnacją włosów, skóry, co powodowało, że ciężko było mi go przemycić jeszcze do kuchni. Ale jak to mówią: nigdy nie mów nigdy! Całe szczęście, że w końcu się odważyłam! Na pierwszy raz postanowiłam na oleju usmażyć łososia - moją ulubioną rybę oraz kalafior. Efekt? Mistrzostwo! Łosoś nabrał jeszcze delikatniejszego smaku i struktury, a dodatkowo jeszcze bardziej zyskał na witaminach i wartościach odżywczych. Również kalafior lubi się z kokosowym aromatem. Całość wyszła baaaaardzo smacznie! Od dzisiaj olej kokosowy na pewno znacznie częściej będzie mi towarzyszył w kuchni!




ŁOSOŚ Z KALAFIOREM smażone na oleju kokosowym
Przepis (jedna porcja):
filet z łososia
1/4 kalafiora
szczypta soli morskiej
szczypta pieprzu czarnego
szczypta pieprzu bialego
szczypta tymianku
1 łyżeczka oleju kokosowego
Kalafiora opłukać, podzielić na różyczki, zagotować na półtwardo (od momentu zagotowania trzymać na ogniu 5-7 minut). Gotowy kalafior odcedzić. Łososia oprószyć solą, pieprzem czarnym i białym oraz tymiankiem. Na patelnii rozgrzać olej kokosowy. Smażyć łososia około 7 minut z każdej strony. Pod koniec smażenia łososia dodać ugotowanego kalafiora i podsmażać z rybą jeszcze przez kilka minut. Po tym czasie przełożyć wszystko na talerz. Można skropić dodatkowo sokiem z cytryny. Podawać. 

10 komentarzy:

  1. Wygląda rewelacyjnie i na pewno jest smaczny :). Zarówno łosoś, olej kokosowy i kalafior to pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam olej kokosowy i pewnie w tym połączeniu smakuje genialnie :) lubię smażyć na nierafinowanym wszelkie słodkie placki i omlety, smakują wtedy mega!

    OdpowiedzUsuń
  3. Łosoś to moja ulubiona ryba,pyszna propozycja na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetycznie się prezentuje ten łosoś z kalafiorem;)

    OdpowiedzUsuń
  5. A u mnie kokosowy olej najpierw zagościł w kuchni. I jakoś w zastosowaniach kosmetycznych nie mogę się do niego przekonać właśnie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne danie! Strzał w dziesiątkę, jeśli chodzi o moje kubki smakowe. :)) Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb, a kalafior - warzyw <3 Do tego olej kokosowy, a o kokosie chyba już nawet nie muszę wspominać... :D Cudo <3 Robię jeszcze w tym tygodniu!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie posiadam takiego oleju, ale z łososiem, to musi być to :D



    http://worshipingmornings.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię, tylko gdzie ziemniaki lub ryż? :)

    OdpowiedzUsuń