poniedziałek, 28 września 2015

kukurydziane scones!

Słodkie, bananowo-jabłkowe, z rodzynkami, pachnące cynamonem, w strukturze mięsiste i dość zbite, do tego dodam jeszcze, że zdrowe - takie oto scones wyczarowałam w kuchni. Będą chętni? Jestem pewna, że tak! Uwielbiam takie słodkości, jesienne, podjadane ukratkiem, bez wyrzutów sumienia, popijane ulubioną herbatą. 



KUKURYDZIANE SCONES bananowo-jabłkowe
Przepis (10-15 scones):
2 kubki mąki kukurydzianej
2 (dojrzałe) banany
1 kubek musu jabłkowego
1 łyżeczka cynamonu
1/2 kubka rodzynek
3 łyżki oleju kokosowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzać do 200 stopni (opcja grzania: termoobieg). Mąkę przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia, cynamon i rodzynki. W blenderze umieścić banany, mus jabłkowy i olej kokosowy - wszystko razem zmiksować. Mokre składniki dodać do suchych, zagnieść ciasto (jeśli będzie zbyt rzadkie - dodać odrobinę mąki). Z masy na ciasto formować kulki, delikatnie je spłaszczać i układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia). Wstawić do piekarnika - temperaturę zmniejszyć do 180 stopni. Piec przez około 30 minut.

12 komentarzy:

  1. Bardzo fajna propozycja a ja uwielbiam kukurydziane wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. woooow, wieczorem robię, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  3. U kurczę, nie robiłam jeszcze sconesów, ale możliwe, że Twoje kukurydziane będą moimi pierwszymi :) musiały być wilgotne przez banana, idealne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają jak najcudowniejsze ciastka <3

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo, jakie świetne bułeczki! tutaj scones wszędzie można spotkać tzn. w Anglii, wiadomo :) chętnie się poczęstuję Twoimi, są cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają bosko! jak jakieś ciacha :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jadłam takich ciasteczek, ale wyglądają bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale cudowne! Uwielbiam scones, tak samo jak wypieki z mąki kukurydzianej :) Zdecydowanie będę musiała wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie pyszności tu widzę :)
    Zapraszam:
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepysznie wyglądają, nigdy nie korzystałam z tego rodzaju mąki, może można ją zastąpić razową :)

    http://savemydayaleksandraklisko.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń