niedziela, 27 września 2015

gruszkowa gryczanka!

Po każdym deszczu wychodzi słońce. Po wczorajszej zimnej i szarej sobocie, przyszła do mnie słoneczna niedziela. Wystawiam więc buzię do ciepłych promienii, do słońca na niebie i szukam go w sobie. Bo czasem najtrudniej o to ciepło wewnątrz. Więc na pomoc przychodzi rozgrzewająca gryczanka na śniadanie. Płatki gryczane ugotowałam na soku gruszkowym, co dało niezwykłe wrażenia smakowe. Do tego cynamon, bez którego nie ma jesiennych śniadań, słodka, gruszka i domowe masło. Ciepło, cieplej, coraz cieplej.  



GRUSZKOWA GRYCZANKA z masłem z pestek dynii
Przepis (jedna porcja):
50g płatków gryczanych
200ml soku gruszkowego 100%
1/2 gruszki
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki masła z pestek dynii
Płatki gryczane wymieszać z cynamonem, wsypać do garnuszka, zalać sokiem gruszkowym. Gotować na małym ogniu przez około 5-7 minut, aż płatki zmiękną. Gotowe przełożyć do miseczki. Gruszkę dokładnie umyć, pokroić w plastry, udekorować gryczankę. Dodać masło z pestek dynii. Podawać.

10 komentarzy:

  1. To masło, o matko! Nigdy nawet coś takiego nie przyszło mi do głowy! Gryczanka bardzo smaczna, zwłaszcza, że w towarzystwie świeżej gruszki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam gryczaną na słodko :) A to masło z pestek bardzo ciekawe, muszę spróbowac;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam dotąd płatków gryczanych. Masło z pestek dyni też jest dla mnie nowością, aczkolwiek chętnie bym się zapoznała z tymi produktami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie zjadłabym taką gryczankę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale świetne, niebanalne śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ooo jaki fajny pomysł na niespodziankowe śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Super połączenie a to masło ooom!

    OdpowiedzUsuń
  8. fajny pomysł na ugotowanie jej na gruszkowym soku, swoją drogą - już wieki takiego nie piłam!!
    a to masło stale kusi! <3

    OdpowiedzUsuń