środa, 23 września 2015

domowe masło dyniowe!

Ale numer! Zielone masło! Uwielbiam domowe masła, mam już za sobą orzechowe, słonecznikowe, a tym razem postanowiłam wykorzystać ... Pestki dynii! I wykręciłam naprawdę smaczne masło! Wyszło smacznie, baaaaardzo zdrowo, dość jesiennie! Dodatek oleju kokosowego nadaje mu jeszcze bardziej wyjątkowego smaku. Róbcie koniecznie! Kręćcie, kręćcie! Na pierwszy dzień jesienii ukręćcie sobie masło! Będzie idealnie nadawać się do kanapek i tostów, do owsianek, do placków i naleśników. I do wyjadania łyżeczką prosto ze słoiczka też!



MASŁO DYNIOWE
Przepis (mały słoiczek):
300g pestek dyni
3 łyżki oleju kokosowego
szczypta soli
Pestki dyni wrzucić na patelnię i podprażyć. Przerzucić do blendera, dodać olej kokosowy oraz sól (musi być płynny) i blendować, aż uzyskamy maślaną - gładką konsystencję. Przechowywać w lodówce.

12 komentarzy:

  1. w sumie mam zapas pestek dyni, to może czas je jakoś spożytkować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze nie próbowałam takiego zielonego masła! ale pestki dyni zdecydowanie uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale super! Może i ja spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O dyniowym jeszcze nie słyszałam :) pewnie tak dobre jak masła ze wszystkich orzechów

    OdpowiedzUsuń
  5. O mamo prażone pestki dyni to chyba najlepsza rzecz na świecie, a masło o tym smaku - pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierwszy raz widzę takie masło, z samych pestek dyni! Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie sądziłam, że takie stężenie pestek z dyni będzie smakować. No proszę. Zaciekawiłaś mnie niezmiernie. Koniecznie muszę wypróbować przepis i zachwycić rodzinkę! Mam nadzieję, że im zasmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O jaki fajny pomysł! Trzeba będzie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadłąm takiego masła :)

    OdpowiedzUsuń