czwartek, 10 września 2015

cynamonowa owsiana jajecznica!

Owsianka to, czy jajecznica? Może po prostu - owsiana jajecznica! Oczywiście w jesiennych smakach. Mocno cynamonowa, słodka od miodu, lekko kwaśna od jabłek. Eksperyment. Brakowało mi ich ostatnio w kuchni, szczególnie o poranku. Więc nadrabiam. Gdy wszyscy jeszcze śpią, gdy w kuchni pachnie kawą, a przez okno wpada chłodne, wrześniowe powietrze. I dobrze jest. Spokojnie jakoś. We mnie i poza mną.



CYNAMONOWA OWSIANA JAJECZNICA
Przepis (jedna porcja):
50-60g płatków owsianych
2 (średnie) jajka
1/2 łyżeczki cynamonu
1 jabłko
1 łyżka miodu
50ml mleka 
Jabłko umyć, wydrążyć gniazdo, pokroić w drobne półplasterki. Do miseczki wbić jajka, wsypać płatki owsiane, połowę jabłek i cynamon, wymieszać. Na patelnii rozgrzać połowę mleka. Na rozgrzane mleko wlać owsiano-jajeczną masę. Podsmażać, aż jajko sie zetnie, cały czas mieszając. Gotową "jajecznicę" przełożyć na talerz, obok wyłożyć pozostałą część jabłek. Całość polać miodem. Podawać.

10 komentarzy:

  1. Ciekawy eksperyment, ale wygląda przesmacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł, wygląda bardzo smacznie chociaż nie wiem czy bym się odważyła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zadziwiające, że nigdy takiej nie próbowałam, ale wyobrażam sobie że smakuje genialnie : )

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam gotowanie z rana, gdy wszyscy domownicy jeszcze w łóżkach, czuję wtedy taką świeżość umysłu :) Tej jesieni scrambli jeszcze u mnie nie było zdecydowanie za rzadko przychodzą mi do głowy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. śniadanie w dziesiątkę! muszę znów zrobić jajecznicę na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja miałam dzisiaj prawie to samo połączenie smaków, tylko nie w formie jajecznicy, a.. omletu :) Uwielbiam płatki owsiane w takie formie prosto z patelni!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne! Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda apetycznie i smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń