sobota, 4 lipca 2015

SOBOTA ZE SPEEDCOOK'IEM: ciasteczka marchewkowe!

Zrobiłam domowy marchewkowy sok. I zostało mi całe mnóstwo marchewkowej puply! Trochę szkoda było mi to wszystko wyrzucać, więc postanowiłam, że upiekę ciasteczka! Marchewkowe, delikatnie cynamonowe. Maślane. Z zewnątrz delikatnie chrupiące, a w środku mięciutkie. Ach, pyszne są! Nic, tylko się nimi zajadać!



CIASTECZKA MARCHEWKOWE
/Przygotowane w Speedcook'u/
Przepis (około 30 sztuk):
600g mąki
300g pulpy marchewkowej
400g margaryny
150g cukru brązowego
1 łyżka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do maszyny założyć plastikowe mieszadło do ciasta. W naczyniu miksującym umieścić mąkę, pulpę marchewkową, margarynę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia. Nastawić maszynę: obroty 4, czas 3 minuty. Włączyć. Po tym czasie wyjąć ciasto i zagnieść je jeszcze na stolnicy. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie piekarnik nastawić na 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Z lodówki wyjąć ciasto. Formować z niego mniejsze kulki, każdą delikatnie spłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut. Po tym czasie ciasteczka wyjąć, delikatnie przełożyć z blaszki i ostudzić. Można podawać.

14 komentarzy:

  1. Ten kolor <3 Kocham marchewkowe wypieki!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tu redukcja, a Ty kusisz ciasteczkami :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasteczka można jeść i jeść i jeść :D
    http://poranny-talerz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam :-) spróbowałabym, bo lubię tego typu ciacha

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie próbowałam nigdy ciasteczek marchewkowych.CHętnie wykorzystam ten przepis;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Urocze ciastka :) Nigdy nie robiłam marchewkowych, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam je kiedyś, ale mi nie wyszły :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Super pomysł. Także nie lubię marnotrawstwa w kuchni. Fajnie wykorzystana marchewka i nie wątpie, że ciasteczka wyszły przepyszne! Zdjęcia wydają się apetyczne. Ciekawy zamiennik tak popularnego ciasta marchewkowego. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. No nie mogę się napatrzyć! Piękne, marchewkowe i mega kuszące. Świetny pomysł!
    http://aki-daisy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają bardzo apetycznie i są takie zgrabniutkie ;)

    OdpowiedzUsuń