środa, 1 lipca 2015

bananowe babeczki z czekoladą!

I jestem. W Berlinie. Te bananowe babeczki z czekoladą zawsze będę mi się już chyba kojarzyć właśnie z tym miejscem, z tym akademikiem, z tą kuchnią. Bo to tutaj najczęściej były pieczone, zjadane na śniadanie, albo - lepiej! - wieczorową porą. To ich zapach dość często wyczuwalny był na korytarzu, wabiąc tym samym wszystkich do kuchni. Znikały szybko, jeszcze ciepłe! Tak więc pierwszy dzień tutaj, po dłuższej przerwie, musiał smakować i pachnieć właśnie nimi! Słodko bananowo-czekoladowe. Babeczki pełne wspomnień!


BANANOWE BABECZKI Z CZEKOLADĄ
Przepis (12 babeczek):
3 banany
2szkl mąki pszennej
1/2szkl jogurtu naturalnego
1/2szkl oleju rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 tabliczka mlecznej czekolady
Piekarnik nastawić na 180stopni (opcja grzania: termoobieg). Banany zmiksować na bananowy mus. Wymieszać z jogurtem naturalnym i olejem. Dodać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, zmiksować na gładką, jednolitą masę. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i zmieszać z ciastem. Przygotować papilotki: każdą napełniać ciastem do 2/3 wysokości. Ustawić na blaszce. Wstawić do piekarnika, piec przez około 30 minut, aż do "suchego patyczka". Gotowe babeczki wyjąć i ostudzić.

9 komentarzy:

  1. Świetne babeczki, uwielbiam banany w wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Banany jak dla najlepsze swoje dobro i słodkość ujawniają właśnie w wypiekach i to najlepsza opcja na ich wykorzystanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bananowe wypieki tak pięknie pachną. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. pychota, banany i czekolada połączenie idealne;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię bananowe babeczki. Mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń