piątek, 26 czerwca 2015

truskawkowe "ciasto" z płatków ryżowych!

No to hop, pierwszy dzień wakacji, nareszcie! Za mną jedenaście napisanych egzaminów, przede mną kilkadziesiąt wyjątkowych dni, które mogą (i mam nadzieję, że tak będzie) przynieść niezapomniane przeżycia, kolejne wspomnienia i doświadczenia. Jestem niesamowicie podekscytowana tym, co nadchodzi! Ale .. O tym za kilka dni! Dzisiaj mam dla Was ciasto! Ciasto, które w sumie ciastem nie jest. Nazywam je ciastem chyba ze wzglęgu na to, że przygotowane zostało w tortownicy i ma kształt mini tortu właśnie. A więc to ciasto/nieciasto to nic innego jak deser z płatków ryżowych, nasion chia, galaretki i truskawek. Idealny na ciepłe, letnie popołudnia. Podany na zimno z sezonowymi owocami, świetnie smakuje, a dodatkowo jest jeszcze niezwykle zdrowy! Swoją drogą, jeśli przy nasionach chia jesteśmy, to jest to mój pierwszy kuchenny eksperyment z nimi! I od razu tak pozytywnie! Nasiona chia posiadają wyjątkowe wartości odżywcze. Bogate są w m.in. białko, węglowodany, kwasy tłuszczowe omega-3, wapń, potas, magnez, cynk, fosfor. Polecane do owsianek, musli, do wypieku chleba czy przygotowania koktajli. Nasionka dostałam w prezencie z okazji otwarcia nowego, pierwszego w Krakowie, Ekopasażu Helfy. Sklep znajduje się przy ul. Św. Gertrudy 24. Na mieszkańców Krakowa czeka bogaty wybór zdrowej żywności, kosmetyków naturalnych oraz ekologicznych środków czystości. Sama na pewno nie raz skuszę się na skorzystanie z oferty tego sklepu i wszystkim Wam to polecam! 




TRUSKAWKOWE "CIASTO" Z PŁATKÓW RYŻOWYCH
Przepis (mała tortownica):
2szkl płatków ryżowych
500ml mleka
50ml wrzątku
2 galaretki truskawkowe
1/4 cukru trzcinowego
truskawki (do dekoracji)
Płatki ryżowe wsypać do garnka, dodać cukier, zalać mlekiem. Zagotować. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając aby uniknąć przypalenia, przez około 15 minut, aż płatki wsiąkną mleko i zgęstnieją. W tym czasie do osobnego rondelka wsypać galaretki oraz nasionka chia, zalać wrzątkiem, dokładnie rozmieszać, aż galaretki się rozpuszczą. Przelać do gotowych płatków ryżowych, wymieszać. Tak przygotowaną ryżową "masę" przełożyć do tortownicy. Odstawić na bok do ostygnięcia. Po około 30 minutach udekorować truskawkami, wsadzić do lodówki i chłodzić przez całą noc. Po tym czasie "ciasto" jest gotowe do krojenia i podania.

20 komentarzy:

  1. Pierwszy raz widzę podobne ciacho i strasznie mi się podoba!
    A z Krakowa jestem i ze sklepu chętnie skorzystam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysłowe ciasto, wygląda fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W sam raz na gorący dzień ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawi mnie wykorzystanie płatków ryżowych do ciasta;) wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  5. o ja, też pierwszy raz widzę a wygląda super!!! :) zrobię na pewno:)
    tylko ja jeszcze nie dorwałam tych ziarenek więc póki co zrobię bez nich :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda jak sernik! :D
    polarois.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziś po raz 1 kupiłam płatki ryżowe i już wiem, że przydałoby mi się następne opakowanie - na to ciasto ♥

    http://poranny-talerz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. genialne, płątki ryżowe uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. świetne ciacho! bardzo pomysłowe, a smakiem pewnie zachwyca jeszcze bardziej niż wyglądem :) pychaaa! <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto rewelacja !! :D na pewno skorzystam z przepisu :)
    A wrzątku tylko 50 ml na dwie galaretki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, dlatego że są jeszcze ugotowane płatki, a chodzi o to, aby całość dobrze stężała :)

      Usuń
  11. Ciekawe czy dałoby się go przekroić w poprzek i przełożyć kremem? Wtedy w ogóle wyglądałby jak taki mini-trocik ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajny pomysł z tym kremem! to "ciasto" jest bardzo zwarte więc jest to jak najbardziej możliwe :)

      Usuń
  12. Świetny pomysł, zdrowo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ooo proszę ! Świetny przepis i w dodatku jaki zdrowy ! :) Przyznam szczerze, że pierwszy raz widzę taką wersję ciasta i jestem mile zaskoczona :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto bardzo dobre ale za drugim razem dodaliśmy do masy truskawek i wyszło o wiele smaczniejsze niż tylko ozdobione truskawkami

    OdpowiedzUsuń