piątek, 12 czerwca 2015

szarlotka z masą śmietankową!

Przepis dostałam od babci. Babcia natomiast dostała ten przepis od sąsiadki. A ja posyłam go jeszcze dalej, do Was. Uwielbiam takie przekazywane z rąk do rąk, z ust do ust, pyszne pomysły! To ciasto to fajna alternatywa dla klasycznej szarlotki. Jeśli uwielbiacie szarlotkę to z pewnością posmakuje Wam również to ciasto - kruchy przekładaniec z jabłkami i śmietankową masą. Zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem.



SZARLOTKA Z MASĄ ŚMIETANKOWĄ
Przepis (jedna blacha):
Ciasto:
500g mąki pszennej
200g cukru
70g margaryny
2 jajka
4 łyżki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
500g jabłek
Masa śmietankowa:
150g cukru
3szkl schłodzonej śmietany 30%
1 opakowanie cukru wanilinowego
+ starta gorzka czekolada (do dekoracji)
Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda i zetrzeć na grubej tarce. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mleko, ostudzoną rozpuszczoną margarynę i sodę oczyszczoną. Składniki dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie do masy dodać mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Przygotować dwie prostokątne (identyczne!) formy do pieczenia. Obie formy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Jedną formę wylepić jedną częścią ciasta, wyłożyć starte jabłka, przykryć drugą częścią ciasta. Trzecią częścią ciasta wylepić drugą formę. Obie formy włożyć do piekarnika i piec przez około 30-40 minut, aż do "suchego patyczka". Gotowe ciasta należy wyjąć i ostudzić. Przygotować masę śmietankową: śmietanę ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na sztywną pianę. Podzielić na dwie części. Jedną część śmietany wyłożyć na szarlotkę, przykryć upieczonym i ostudzonym blatem ciasta, a następnie wyłożyć pozostałą część śmietany. Wierzch ciasta posypać startą czekoladą. Gotowe ciasto najlepiej przechowywać w lodówce i podawać schłodzone.

7 komentarzy: