sobota, 27 czerwca 2015

SOBOTA ZE SPEEDCOOK'IEM: mleko słonecznikowe!

Pamiętacie masło słonecznikowe? Osobiście byłam nim zachwycona! Korzystając z okazji, że znowu stałam się posiadaczką dużej ilości słonecznika, a chciałam tym razem spróbować czegoś nowego, pomyślałam - a gdyby tak mleko? Efekt naprawdę świetny! Do tej pory robiłam już domowe mleko owsiane oraz ryżowe, ale to słonecznikowe wskakuje chyba na pierwsze miejsce, jeśli o smak chodzi. Wy też musicie spróbować!


MLEKO SŁONECZNIKOWE
/Przygotowane w Speedcook'u/
Przepis (1500-2000ml):
200g pestek słonecznika
gorąca (przegotowana) woda
Nasiona słonecznika wsypać do garnka/dużej miski, zalać gorącą wodą. Odstawić - najlepiej na całą noc. Po tym czasie nasiona słonecznika odcedzić. Umieścić w naczyniu miksującym Speedcook'a. Zalać ponownie świeżą wodą. Nastawić maszynę: obroty: 5, czas: 20 sekund. Włączyć. Przecedzić przez gęste sitko, a następnie jeszcze przez gazę (jeśli na gazie zbierze się osad, zdjąć, a następnie podłożyć nową). Przecedzone mleko ostudzić. Przelać do butelki, dobrze zakręcić i wstawić do lodówki. Zużyć w przeciągu 3-4 dni. Mleko należy wstrząsnąć przed użyciem. Podawać z ulubionymi dodatkami - z musli, owsianką, kawą, herbatą.

7 komentarzy:

  1. muszę się przyznać, że słonecznikowego jeszcze nie piłam!

    OdpowiedzUsuń
  2. masło słonecznikowe uwielbiam, teraz czas na mleko! :)
    bardzo podoba mi się nowe logo, oryginalne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super sprawa, muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Słonecznikowego mleka jeszcze nie piłam. :) Smaczne?

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawe, do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń