niedziela, 14 czerwca 2015

jajecznica z szynką i oliwkami!

Jajecznica kojarzy mi się z weekendowym śniadaniem, zdecydowanie. Weekendowym, jedzonym przy wspólnym stole z najbliższymi. Z reguły stawiam na śniadania w wersji słodkiej, ale raz na jakiś czas na moim talerzu pojawia się śniadanie, które jest wyjątkiem. Wytrawnym. Jajecznym. Dzisiaj jajecznica z wędliną oraz zielonymi oliwkami. Smaki świetnie się ze sobą komponują, tworząc niezwykle smaczny i pożywny posiłek. 



JAJECZNICA Z SZYNKĄ I OLIWKAMI
Przepis (dwie duże porcje):
7 jajek
szczypta soli
50ml mleka
20g masła
miseczka oliwek
5 plasterków szynki drobiowej
Oliwki drobno posiekać. Szynkę pokroić w kosteczkę. Jajka wbić do miski, rozstrzepać, dodać sól oraz mleko, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać masło. Podsmażyć wędlinę i oliwki. Wlać masę jajeczną, zmniejszyć ogień i smażyć przez około 5 minut, cały czas mieszając, aż do ścięcia i uzyskania porządanej konsystencji. Gotową jajecznicę rozłożyć na talerze. Podawać.

9 komentarzy:

  1. A mi kojarzy się z weekendową kolacją w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak dawno nie jadłam jajecznicy! Muszę ją usmażyć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. może nie w takiej wersji, ale jajecznicę to bym zjadła. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oliwki zdecydowanie bym wyrzuciła :D
    http://poranny-talerz.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jajecznica dla fanów oliwek :D

      Usuń
  5. Ale mi zrobiłaś smaka na taką wiosenną wersję jajecznicy ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam jajecznicę, ale nie cierpię oliwek.

    OdpowiedzUsuń