sobota, 9 maja 2015

SOBOTA ZE SPEEDCOOK'IEM: rzodkiewkowe pesto!

W mojej kuchni ostatnio zapanował rzodkiewkowy zawrót głowy! Istne rzodkiewkowe szaleństwo. Rzodkiewki na kanapce, rzodkiewki w sałatce, ale ... Co zrobić z liśćmi? Wyrzucić? Nie! Przygotować domowe pesto! 



RZODKIEWKOWE PESTO
/Przygotowane w Speedcook'u/
Przepis (mały słoiczek):
2 pęczki liści rzodkiewek
garść orzechów włoskich
4 łyżki oleju z orzechów włoskich
1 ząbek czosnku
sól, pieprz (do smaku)
Liście rzodkiewek dokładnie umyć i osuszyć. Wrzucić do naczynia miksującego. Dodać resztę składników: orzechy, olej, czosnek, sól, pieprz. Nastawić maszynę: obroty 4, czas 30 sekund. Włączyć. Po tym czasie powinniśmy otrzymać jednolite pesto. Gotowe pesto przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce.

15 komentarzy:

  1. Przepis super ale ja ciąle czekam na topfenschmarrn :( już minęło kilka miesięcy :(

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem bardzo ciekawa, jak smakują liście rzodkiewki z orzechami włoskimi :) na pewno był to ciekawy smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio pokochałam smak rzodkiewek, więc będzie trzeba i spróbować to pesto! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Interesujące :D chętnie bym wypróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie próbowałam takiego połączenia,ale lubię rzodkiewkę;)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię pesto z olejem z orzechów włoskich, ma wyjątkowy smak! a takie z liści rzodkiewki koniecznie muszę spróbować - pysznie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha!:-)

    Zapraszam do siebie na zupę tajską!
    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha, chetnie zrobie taki smakołyk zwarzywszy że mam dostep do ekologicznych listków rzodkiewki (druga część niestety nie wyszła, ale naci u naw pod dostatkiem) :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajne pesto :) Musi super pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pesto to zawsze dobre rozwiązanie: do makaronu, zapiekane z camembertem, do kanapek. Rzodkiewkowego jeszcze nie próbowałam, ale robiłam dwie wersje (poza standardowym): z rukoli i szpinaku. O tyle, co rukoli gorzki smak mnie nie zaskoczył, to szpinakowe też wyszło mi niewyobrażalnie gorzkie. Nie odkryłam z jakiego powodu.

    OdpowiedzUsuń
  11. świetny pomysł na wykorzystanie liści rzodkiewki :)
    Uwielbiam pesto i często zajadam się nim na grzankach :))

    OdpowiedzUsuń
  12. świetny pomysł na wykorzystanie liści rzodkiewki :)
    Uwielbiam pesto i często zajadam się nim na grzankach :))

    OdpowiedzUsuń
  13. rzodkiewki są bardzo zdrowe! fajny przepis na pesto:)

    OdpowiedzUsuń