środa, 8 kwietnia 2015

malinowe serniczki na zimno!

Piekłam sernik i okazało się, że zostało mi nieco twarogu. A w spiżarnii odkryłam domową konfiturę malinową. Z malin tych zeszłorocznych, tych wakacyjnych, z naszego ogródka. A ja tak tęsknię za latem, więc postanowiłam przygotować serniczki w pucharkach, na zimno, malinowe, z biszkoptami, deliaktne i puszyste, niczym chmurka. Takie desery ewidentnie kojarzą mi się z ciepłymi, wakacyjnymi dniami. Więc na przywołanie lata, gdy w kalendarzu wiosna, a na zewnątrz zima - lekki deser, prosty w wykonaniu, zachwyca smakiem. 


MALINOWE SERNICZKI NA ZIMNO
Przepis (dwie porcje):
500g twarogu sernikowego
2 łyżki cukru pudru
100ml wrzątku
6 okrągłych biszkoptów
4 łyżeczki konfitury malinowej
1 opakowanie galaretki malinowej
We wrzątku rozpuścić i lekko ostudzić galaretkę. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem. Połączyć z ostudzoną galaretką. Przygotować dwa pucharki: na dno każdego pokruszyć po trzy biszkopty, na biszkoptach rozsmarować po jednej łyżeczce malinowej konfitury. Do pucharków rozlać masę serową. Na wierzch nałożyć jeszcze po łyżeczce konfitury, kulistymi ruchami, tak by powstały wzorki. Wstawić do lodówki na około godzinę.

7 komentarzy:

  1. Pyszny deser i pomysłowy zarazem;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na deser :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam serniki na zimno :) ja robiłam kiedyś z borówkami i był prze, trzeba będzie spróbować Twoich ;)

    OdpowiedzUsuń