poniedziałek, 16 marca 2015

sałatka z kuskusem, schabem i awokado!

W końcu wiosna za oknem! W związku z tym wiosna wskakuje również do talerza! Kolorowa, żółto-zielona, zdrowa, lekka, a zarazem sycąca (!) sałatka, idealna na obiad lub kolację. Wyśmienicie smakuje podana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możecie ją zatem zjeść w domu, ale też zabrać ze sobą na uczelnię, do szkoły lub do pracy. Przygotujecie ją niezwykle łatwo i szybko, nie wymaga czasu ani dużej ilości składników. Ona jest (chyba) idealna! Więc biegnijcie szybko do kuchni, zróbcie i zjedzcie jeszcze dzisiaj!





SAŁATKA Z KUSKUSEM, SCHABEM, AWOKADO
Przepis (jedna porcja):
100g schabu
60g kaszki kuskus
1/2 dojrzałego awokado
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz (do smaku)
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 łyżeczki skórki z cytryny
Mięso opłukać, doprawić z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć mięso z obu stron, gotowe mięso odsączyć na ręczniku papierowym i pozostawić do ostygnięcia. Kaszkę kuskus wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem (około 50ml), przykryć, odstawić do napęcznienia na około 5 minut. W tym czasie awokado obrać, pokroić w drobne plasterki. Mięso pokroić w paski, wymieszać z gotowym kuskusem, awokado, skórką i sokiem z cytryny, doprawić jeszcze solą i pieprzem (wedle uznania). Przełożyć na talerz. Podawać.

8 komentarzy:

  1. zamieniam schab na kurczaka i jest idealne danie dla mnie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. za to ja oddam awokado i mogę wcinać ;)

      Usuń
  2. Dla mnie bez mięska, dobrze? :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Proszę o umieszczenie banerka akcji "Wiosenny detoks" w poście :)

    OdpowiedzUsuń