czwartek, 26 marca 2015

cynamonowy sernik ryżowy!

Sernik ryżowy. Bardziej ryżowy jednak, niż serowy. Cynamonowy. Na owsianym spodzie. Bez jajek. Bananowy. Słodki. A bez cukru! Wyjątkowo udany eksperyment. Niezwykle puszysty, co bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. Takie ciasto idealnie nada się na śniadanie. A później na podwieczorek. Na kolację też można zjeść.


CYNAMONOWY SERNIK RYŻOWY
Przepis (mała tortownica):
Spód:
100g płatków owsianych
50ml (płynnego) miodu
1 łyżeczka cynamonu
Masa serowo-ryżowa
200g ryżu białego
100g chudego twarogu
2 (duże) banany
1/2 łyżeczki cynamonu
+ masło (do wysmarowania formy)
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu - powinien być bardzo miękki, można go wręcz rozgotować. Tortownicę wysmarować masłem. Przygotować spód do ciasta: płatki owsiane zmiksować na sypką "mąkę", wymieszać z cynamonem oraz płynnym miodem. Wyłożyć spód tortownicy, wstawić do lodówki. W tym czasie twaróg zmiksować z bananami, cynamonem i ugotowanym (odcedzonym) ryżem. Tak przygotowaną masę serowo-ryżową wyłożyć na owsiany spód. Ciasto wstawić do piekarnika. Piec przez godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto na jeszcze 30 minut.

28 komentarzy:

  1. Fajna propozycja, nie pomyślałabym, że to z ryżu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham takie nietypowe wypieki, a ten na pewno jest pyszny <3

    OdpowiedzUsuń
  3. I widać fajną, ryżową konsystencję! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. już wczoraj się nim zachwycałam na insta, ale nie przeszkadza mi popatrzeć na niego w "większej" okazałości:) przepis zapisuję, prosty a jakie cudo wychodzi!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wiedziałem, że można zrobić ciasto z ryżem :) :) Naprawdę interesujący pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy przepis, chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapowiada się ciekawie i pysznie, koniecznie muszę spróbować! ;- ))

    OdpowiedzUsuń
  8. idealny! przepis koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy przepis,dodatek ryżu musi być niezły w smaku;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale ciekawy pomysł! Muszę spróbować :))

    OdpowiedzUsuń
  11. oj koniecznie wypróbuję!!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo interesujący przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jestem pewna, że bym go polubiła! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. nie powiem, prezentuje się świetnie! Z sosem orzechowym zapewne smakowałby równie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. piękny serniczek! jeszcze nigdy nie jadłam z ryżem, z przyjemnością kiedyś zrobię - zamieniając oczywiście twaróg na tofu :)

    OdpowiedzUsuń
  16. smak ryżu bardzo wyczuwalny? czy banany go zabijają? ;p

    OdpowiedzUsuń
  17. pierwszy raz widzę taki sernik:)

    OdpowiedzUsuń
  18. o łaaaa!!! zrobię, zrobię na bank<3 idealne, Madzia, idealne!

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo oryginalny sernik, podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  20. bede dzis go robic!!! ciekawe jak wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  21. mam zamiar go zrobic na dniach :D dzieki :) ale zastanawiam sie czy to "200g ryzu" to jest sucha masa czy juz po ugotowaniu zwazona?

    OdpowiedzUsuń