poniedziałek, 23 lutego 2015

babka marmurkowa

Ostatnio odwiedziła mnie przyjaciółka. A jak najlepiej to uczcić? Ciastem oczywiście! Postawiłam na ciasto, które jednocześnie jest proste, szybkie w wykonaniu, a zarazem niezwykle smaczne. Dwukolorowe, waniliowo-kakowe, zachwycające wyglądem po przekrojeniu. Jestem pewna, że Was zachwyci! Zresztą, jestem pewna, że chyba każdy z Was to ciasto zna. Jakie ciasto mam na myśli? Babkę marmurkową. Piękna i smaczna z niej babka! Jak każda z nas! Więc, kochane babki, pieczcie babki marmurkowe i zajadajcie.



BABKA MARMURKOWA
Przepis (jedna keksówka):
200g mąki pszennej
250g cukru pudru
3 jajka (osobno białka i żółtka)
1/2 szklanki mleka
1/2 kostki margaryny
3 łyżki gorzkiego kakao
opakowanie proszku do pieczenia
opakowanie cukru wanilinowego
200g mlecznej czekolady
Piekarnik nastawić na 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Margarynę utrzeć z jedną łyżką cukru pudru. Gdy będzie gotowa, dodać resztę cukru, żółtka i dalej ucierać, aż masa będzie biała. W tym czasie podgrzać mleko – powinno ciepłe. Do masy dodać dwie łyżki mąki, wymieszać i stopniowo wlewać mleko, cały czas ucierając. Pozostałą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić sztywną pianę, a następnie delikatnie połączyć ją z ciastem. 3/4 masy wlać do formy na keksówkę (wcześniej wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia). Do pozostałej części wsypać kakao i wymieszać. Ciasto kakaowe wylać delikatnie na jasne ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika. Piec przez około 40minut, aż do "suchego patyczka". Wyjąć ostudzić. Wyjąć z foremki. Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą oblać dokładnie ciasto. Zostawić, aż czekolada zastygnie. 

20 komentarzy:

  1. Jaki ładny wzorek ci wyszedł! Lepszy niż z niejednej cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejciu jaka śliczna! Wyszła Ci bezbłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie wygląda z tym wzorkiem! Nie ma co, niedługo robię własną babkę! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. taka babka od razu kojarzy mi się z dzieciństwem i babcią po prostu, bo to ona robi(ła) najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smaczne są babki tego typu.Puszyste i delikatne;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka śliczna ♥ U mnie zawsze gości w Wielkanoc ;)

    http://poranny-talerz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda fantastycznie! Muszę taką popełnić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam serdecznie, Jaką blachę (długość keksówki ) potrzebuję ? Moja ma 35 cm, potrzebuję mniejszą czy ta może być na ww. proporcje ciasta.pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam serdecznie, Jaką blachę (długość keksówki ) potrzebuję ? Moja ma 35 cm, potrzebuję mniejszą czy ta może być na ww. proporcje ciasta.pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witam :)moja keksowka miala ok30cm wiec mysle ze taka 35cm spokojnie moze byc :) co najwyzej babka wyjdzie nieco nizsza :)

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo, lada dzień wypróbuję przepis :)

      Usuń