sobota, 22 listopada 2014

SOBOTA ZE SPEEDCOOK'IEM: orzechowe ciasto z konfiturą truskawkową i czekoladą!

Jedno ciasto. Trzy smaki. Podbiło serce osób z praktycznie całego świata - erasmusowa rodzinka - dlatego śmiało mogę napisać, że posmakuje każdemu! Bez względu na to, czy jesteś z Hiszpanii, Grecji, Włoch, Anglii, Czech, Niemiec, Polski, ... (powinnam wymieniać dalej?) - spróbuj tego ciasta! I zakochaj się w jego smaku! To ciasto ma wyjątkowy smak, wyjątkowy, bo orzechowy, za sprawą oleju z orzechów, który nadaje naprawdę niepowtarzalnego aromatu. Do tego truskawkowa konfitura, całość uwieńczona czekoladą. Tak, to prawdziwie orzechowo-truskawkowo-czekoladowa rozpusta! Tak, możesz się jej poddać! Będziesz chciał/a dokładkę.



CIASTO ORZECH-TRUSKAWKA-CZEKOLADA
/Przygotowane w Speedcook'u/
Przepis (forma na tartę - około 8 kawałków):
2szkl mąki pszennej
1/2 cukru drobnego
1/2szkl oleju z orzechów
2 jajka
1/2szkl mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g konfitury truskawkowej
groszki czekoladowe
50g czekolady mlecznej
+ masło (do wysmarowania formy)
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Do naczynia miksującego przesiać mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Dodać jajka, mleko, olej, konfiturę truskawkową. Nastawić maszynę: obroty 4, czas 30 sekund. Włączyć. Gdy uzyskamy gęstą, jednolitą masę, pod koniec wmieszać jeszcze nieco groszków czekoladowych. Formę na tartę wysmarować masłem. Przelać do niej ciasto. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 30 minut, aż do "suchego patyczka". Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Tak przygotowaną polewą polać ciasto, obficie obsypać je jeszcze groszkami czekoladowymi. Pozostawić do ostygnięcia. Pokroić na kawałki. Podawać.

poniedziałek, 17 listopada 2014

mięsne "ośmiornice" z warzywami!

Mięsne "ośmiornice" z warzywami - tym oto daniem podejmuję wyzwanie, jakie postawił przed blogerami kulinarnymi Iglotex! Konkurs, którego motywem przewodnim jest hasło "Patelnia pełna smaków". Moim zadaniem było wykonanie potrawy z wykorzystaniem wybranej (jednej z kilku) mieszanek warzyw na patelnię. Ponieważ uwielbiam słońce, podróże do ciepłych krajów, szum morza, a przede wszystkim uwielbiam hiszpańską kuchnię, zdecydowałam się na potrawę właśnie w hiszpańskich klimatach. Warzywa na patelnię po hiszpańsku to oryginalna mieszanka warzywna z podsmażanymi ćwiartkami ziemniaczanymi, plastrami cukinii, papryczką i innymi apetycznymi składnikami. To pomysł na ciekawy posiłek z gorącym, południowym temperamentem. Hiszpańskie warzywa, ale co do nich? Gdy myślę Hiszpania, myślę: owoce morza! W Polsce jednak trudno o owoce morza dobrej jakości. Poza tym wiem, że nie każdy za nimi przepada. Dlatego postanowiłam moją hiszpańską patelnię pełną smaków nieco uprościć, tak aby każdy mógł się nią zajadać ze smakiem, a jednocześnie poczuć te gorące, hiszpańskie klimaty. Na talerzu obok warzyw wylądowały więc ośmiornice. Nieco oszukane, ale za to jakie dobre! Mięsne "ośmiorniczki", które, jestem pewna, posmakują każdemu! 

Jeśli podoba Wam się mój pomysł na hiszpańską patelnię pełną smaków, możecie mi pomóc w zdobyciu nagrody głównej w konkursie. Jednocześnie sami możecie wygrać atrakcyjne nagrody! Do rozdania jest bowiem dwanaście zestawów gadżetów reklamowych Iglotex (pendrive, torba termoizolacyjna, łopatka drewniana, smycz reklamowa, długopis, t-shirt). Głosy na moją potrawę będzie można oddawać w facebook'owej aplikacji: https://www.facebook.com/Iglotex, wraz z pisemnym uzasadnieniem swojego wyboru w formie postu pod wybraną potrawą. Głosowanie odbywa się w dniach od 19 listopada do 7 grudnia 2014 r. do godziny 23:59. Dziennie można oddać jeden głos. A więc zapraszam do zabawy! I do gotowania oczywiście!






MIĘSNE "OŚMIORNICE" Z WARZYWAMI
Przepis (cztery porcje):
warzywa po hiszpańsku Iglotex
warzywa na patelnię Iglotex
2 filety z indyka
100ml octu balsamicznego
czubryca zielona
czubryca czerwona
sól, pieprz
oliwa z oliwek (do warzyw)
olej (do smażenia mięsa)
Filety z kurczaka umieścić w misce, otoczyć w zielonej czubrycy, zalać octem balsamicznym. Marynować przez około 30 minut. W osobnej misce połączyć ze sobą mieszankę warzyw po hiszpańsku oraz mieszankę warzyw na patelnię. Oddzielić ziemniaki od pozostałych warzyw. Przełożyć je (ziemniaki) na patelnię, skropić oliwą z oliwek, posypać dość obficie przyprawami: czubrycą zieloną oraz czerwoną, solą i pieprzem. Smażyć na małym ogniu, aż do zarumienienia. Pozostałe warzywa przełożyć na drugą patelnię, skropić oliwą z oliwek, doprawić ziołami z hiszpańskiej mieszanki warzyw (paprykowo-ziołowa mieszanka), postawić na ogniu. Dusić pod przykryciem przez około 5 minut, następnie odkryć, doprawić jeszcze nieco solą, trzymać na ogniu, aż woda całkowicie odparuje i warzywa nieco się podsmażą. Przygotować mięso: zamarynowane filety podzielić na pół, tak aby powstały cztery części. Każdą część mięsa przekroić w taki sposób, jak widać na zdjęciu: mają powstać "ośmiornice". Mięso smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju, przez około 5-7 minut z każdej strony (w zależności od grubości mięsa). Gdy wszystko będzie gotowe, wyłożyć na talerze: mięsne "ośmiornice", warzywa oraz ziemniaki. Podawać.

niedziela, 16 listopada 2014

pudding ryżowy z truskawkową konfiturą!

Deszczowy i zimny Berlin dzisiaj. I leniwy, jak to w niedzielę. Więc i śniadanie bez żadnego pośpiechu. Rozgrzewające i słodkie. Takie listopadowe. Jeszcze jesiennie, trochę już zimowe. Proste, a jedno z lepszych.

     


PUDDING RYŻOWY z truskawkową konfiturą
Przepis (jedna porcja):
80g Ryżu Białego Halina
250ml mleka
1 łyżka miodu
1 jajko
1 łyżeczka masła
ziarenka z 1/2 laski wanilii
+ konfitura truskawkowa
Ugotować ryż (według instrukcji na opakowaniu). Ugotowany ryż przełożyć do innego rondelka, zalać połową mleka, dodać miód, zagotować. Trzymać na ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając, aż masa będzie gęsta oraz kremowa. W tym czasie ubić jajko. Do ryżowej masy dolać pozostałą część mleka oraz ubite jajko. Ryż zdjąć z ognia, dodać ziarenka wanilii i masło. Wymieszać. Przełożyć do miseczki. Podawać ciepłe, z konfiturą.

sobota, 15 listopada 2014

SOBOTA ZE SPEDCOOK'IEM: omlet biszkoptowy!

Omlet to dla mnie smak dzieciństwa, zdecydowanie! Doskonale pamiętam niedzielne poranki, pamiętam, jak jeszcze w szlafroku wchodziłam do kuchni i z błagalną miną prosiłam mamę o omleta. I pamiętam, jak mama zawsze z uśmiechem mi go smażyła i podawała do stołu. Pamiętam ten zapach, ten smak. Obowiązkowymi dodatkami była konfitura lub nutella. A najlepiej jedno i drugie! Dokładnie, jak dzisiaj! Dzisiaj omleta smażę sama. Z daleka od mamy, z daleka od rodzinnego domu. Ale wspomnienia zostają. I zapach, i smak również.



OMLET BISZKOPTOWY z nutellą i musem jabłkowym
/Przygotowany w Speedcook'u/
Przepis (jedna porcja - jeden omlet):
150g mąki
2 jajka
250ml mleka
łyżeczka masła
+ do podania:
nutella
mus jabłkowy
Do naczynia miksującego wbić jajka, wsypać mąkę i następnie wlać mleko. Nastawić maszynę: obroty 3, czas 15 sekund. Po tym czasie powinniśmy otrzymać jednolitą masę. Na patelni rozgrzać masło. Wlać masę na omleta. Smażyć, na małym ogniu, przez około 3-4 minuty. Po tym czasie omleta przerzucić na drugą stronę. Smażyć jeszcze przez 1-2 minuty. Przełożyć na talerz. Posmarować nutellą i musem jabłkowym. Podawać.

piątek, 14 listopada 2014

tarta z kremem, wiśniami i czekoladą!

Kruchy spód, krem z delikatnego serka mascarpone i śmietanki kremówki, słodkie wiśnie, czekolada. Czy to nie brzmi idealnie? Oczywiście, że tak! To brzmi idealnie. A najlepsze jest to, że idealnie też smakuje! 



TARTA Z KREMEM, WIŚNIAMI I CZEKOLADĄ
Przepis (jedna tarta):
Ciasto:
300g mąki pszennej
200g masła
100g cukru pudru
2 żółtka
Krem:
250g serka mascarpone
300g śmietanki 30%
+ 30ml syropu wiśniowego
wiśnie (świeże lub mrożone)
groszki czekoladowe
50g mlecznej czekolady
Na stolnicę wysypać mąkę i cukier. Dodać masło i posiekać na drobno za pomocą noża. W środek wbić dwa żółtka. Zagnieść ciasto, aż do połączenia się wszystkich składników. Gotowe ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć, delikatnie rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę (wcześniej wysmarowaną masłem). Nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika: 160 stopni, termoobieg. Piec przez około 20 minut, aż do zarumienienia. Wyjąć i ostudzić. W tym czasie ubić śmietankę kremówkę, wymieszać z mascarpone. Wystudzony spód tarty nasączyć syropem wiśniowym. Na spód wyłożyć krem. Udekorować wiśniami, obsypać groszkami czekoladowymi. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Tak przygotowaną polewą polać wierzch tarty. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Podawać.

sobota, 1 listopada 2014

SOBOTA ZE SPEEDCOOK'IEM: ciasto czekoladowo-kokosowe!

Sobota musi pachnieć ciastem! Obowiązkowo! Tak więc dzisiaj i u nas, w Berlinie, pachnie ciastem właśnie.  Bo kto powiedział, że w studenckiej kuchni nie mogą powstawać cuda? Mogą! Dzisiaj te cuda są czekoladowe, kokosowe. Słodkie, jaaaaaaaaaaaaaaakie dobre! *ciasto można przygotować również za pomocą miksera*




CIASTO CZEKOLADOWO-KOKOSOWE
/Przygotowane w Speedcook'u/
Przepis (forma o średnicy 16cm):
2szkl mąki tortowej
1/2szkl oleju rzepakowego
2 (duże) jajka
1szkl cukru
1/2szkl mleczka kokosowego
1/2szkl wiórków kokosowych
1/2szkl gorzkiego kakao
+ cukier puder
masło (do wysmarowania formy)
Piekarnik nastawić na 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym. Nastawić maszynę: obroty 4, czas 30 sekund. Włączyć. Po tym czasie powinniśmy otrzymać ciasto o gładkiej, jednolitej konsystencji. Formę wysmarować masłem. Wlać do niej ciasto. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 30-40 minut, aż do "suchego patyczka". Gotowe ciasto wystudzić. Posypać cukrem pudrem.