czwartek, 31 lipca 2014

tatar z łososia podany na puree z kalafiora i sera feta!

Kto mnie zna, ten dobrze wie, że po uszy zakochana jestem w łososiu! Dlatego nie mogłam przejść obojętnie obok propozycji przetestowania najnowszego produktu firmy Suempol, jakim jest tatar z łososia atlantyckiego. Pan Łosoś przypłynął do mnie kilka dni temu i od razu wylądował na moim talerzu. "Tatar z łososia atlantyckiego przygotowywany jest z najlepszej, najbardziej delikatnej, starannie wyselekcjonowanej części fileta. Powstaje z łososia atlantyckiego żyjącego w krystalicznie czystych wodach Norwegii. Dostawcy z wielopokoleniowym doświadczeniem dbają o to aby surowiec który trafia do naszej firmy był najwyższej jakości i pochodził tylko ze sprawdzonych źródeł. Sekret wysokiej jakości tkwi w wieloletnim doświadczeniu i wykorzystaniu technologii, opartej w dużym stopniu na pracy ręcznej, od ręcznego zasolenia począwszy. Zastosowanie tradycyjnej receptury produkcji sprawia, że Tatar z łososia zachowuje wszystkie najcenniejsze walory smakowe" - tak o produkcie pisze firma Suempol. A co napisać mogę ja? Że właściwie nic dodać, nic ująć. Tatar smakuje wyśmienicie, odpowiednio doprawiony, podany z innymi produktami stanowi wartościowy i smaczny posiłek. Moja propozycja to tatar podany na puree z kalafiora i sera feta, w towarzystwie jabłka, całość skropiona sokiem z cytryny. 




TATAR Z ŁOSOSIA PODANY NA PUREE Z KALAFIORA I FETY
Przepis (jedna porcja):
100g Tatara z łososia (firmy Suempol)
200g ugotowanego kalafiora
50g sera feta
1 łyżeczka soku z cytryny
1 (małe jabłko)
sól, pieprz (do smaku)
Kalafior razem z serem feta zblendować, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Tatar z łososia wymieszać z solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Jabłko umyć, obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Na talerzu, za pomocą metalowego kółka (rantu) uformować puree z kalafiora i fety oraz tatar z łososia. Obok ułożyć pokrojone jabłko. Całość skropić sokiem z cytryny. Podawać.

Jeśli jesteście fanami łososia to tatar z pewnością przypadnie Wam do gustu, zachwyci Wasze podniebienia. Polecam Wam jego zakupienie! A gdy już kupicie tatar i będziecie rozkoszować się jego smakiem, przy okazji możecie również wziąć udział w konkursie, do czego gorąco Was zachęcam! Aby wziąć udział w konkursie „Puść oczko do łososia” wystarczy zrobić sobie ciekawe selfie z kartonikiem, a następnie umieścić je na podanej stronie oraz czekać do 21.08 na ogłoszenie wyników. Można wygrać tablet Samsung Galaxy Tab 3, kosz piknikowy albo bony do Duki o wartości 100 zł. Więcej o informacji o konkursie znajdziecie na stronie internetowej.

arbuzowo-miętowy koktajl z tofu!

Znowu tofu w mojej kuchni, znowu tofu na śniadanie. Tym razem jednak w wersji słodkiej. Wegański koktajl, letni i bardzo orzeźwiający, arbuzowo-miętowy. Jest pyszny i nie wymaga posiadania wielu składników. Nie jest to typowy deserowy koktajl, to wersja zdecydowanie śniadaniowa - pożywna i sycąca. Pijcie na zdrowie!


WEGEKOKTAJL ARBUZ-MIĘTA z tofu
Przepis (jedna porcja):
150g tofu naturalnego
100g arbuza
kilka listków świeżej mięty
Arbuza wypestkować. Zblendować razem z tofu i listkami mięty. Przelać do szklanki. Wstawić do lodówki na około godzinę. Koktajl podawać schłodzony. 



środa, 30 lipca 2014

sałatkowe, owocowe warsztaty w Inspiro!

I stało się! Pierwsze warsztaty kulinarne za mną. Pierwsze w roli prowadzącej. Niesamowite przeżycie! Nie wiedziałam, że robienie sałatki owocowej może być jednocześnie takie męczące i takie wspaniałe. Trochę owoców, jogurtów i miodu, kilkanaście uśmiechniętych buziek i rączek chętnych do pomocy, dużo śmiechu, cieszący się ogromną popularnością Pan Arbuz i Pan Ananas i to urocze "proszę pani". A, no i okazuje się że jogurtowo-miodowy sos najlepiej smakuje nie w sałatce, a na tostach - dzieci najlepiej wiedzą, co dobre! Pierwsze warsztaty za mną, trochę jeszcze nie wiem, jak się nazywam, ale chcę więcej, duuuuuuuuużo, dużo więcej. A wszystko miało miejsce w wyjątkowym miejscu - Domu Kultury Inspiro w Podłężu. To magiczne miejsce, naprawdę. Tam niemożliwe staje się możliwe, już od progu wita rodzinna atmosfera, śmiech dzieciaków i ich rodziców, to miejsce, w którym chce się być. Więcej na temat Inspiro możecie przeczytać na ich stronie internetowej. A dzisiaj powtórka! Dzisiaj pieczemy tęczowe babeczki! Później dekorujemy i zjadamy!








'






wtorek, 29 lipca 2014

sałatka owocowa, czyli warsztaty w Inspiro!

Uwielbiam warsztaty kulinarne! To wspaniała okazja do poznania nowych tajników kuchni, do spróbowania nowych smaków, do poznania nowych ludzi! Do tej pory zawsze brałam udział w warsztatach kulinarnych jako ich uczestnik. To ja słuchałam, podziwiałam, uczyłam się. Aż przyszedł czas na zamianę ról ... Właśnie dzisiaj zmierzę się pierwszy raz z warsztatami od strony prowadzącej. Jestem taka podekscytowana! Tymbardziej, że będę miała wyjątkowych uczniów - gromadkę dzieci, które uwielbiają zabawy w kuchni! Mam nadzieję, że sprostam zadaniu! Warsztaty odbędą się w wyjątkowym miejscu - Domu Kultury Inspiro w Podłężu. To magiczne miejsce, naprawdę. Tam niemożliwe staje się możliwe, już od progu wita rodzinna atmosfera, śmiech dzieciaków i ich rodziców, to miejsce, w którym chce się być. Więcej na temat Inspiro możecie przeczytać na ich stronie internetowej. Wracając do samych warsztatów - będziemy robić sałatkę owocową! W końcu kto nie lubi owoców? Szczególnie, że lato nas nimi rozpieszcza, jest w czym wybierać. Porcja owocowej sałatki to przecież bomba witaminowa, która świetnie wpływa na organizm i z powodzeniem może zastąpić słodki deser. Ostatnio zrobiłam taką sałatkę owocową dla domowników, idealnie sprawdziła się w roli poobiedniego deseru. Sałatkę podałam w melonowych miseczkach, sami zobaczcie, jak świetnie to wygląda! Mam nadzieję, że dzieciaki będą równie mocno zachwycone, a zabawa z owocami sprawi im duuuuużą radość. Trzymajcie kciuki! 



SAŁATKA OWOCOWA
Przepis (jedna porcja):
1/2 melona cantaloupe
1 (małe) jabłuszko
1/2 nektarynki
1/2 brzoskwini
1 łyżeczka soku z cytryny
Z połówki melona wydrążyć miąższ - tak, aby powstała miseczka. Miąższ pokroić w kosteczkę. Wszystkie owoce umyć, jabłko obrać i wydrążyć nasienie, z nektarynki i brzoskwini wydrążyć pestkę. Owoce pokroić w kosteczkę, wszystkie ze sobą wymieszać, skropić sokiem z cytryny i przełożyć do melonowej miseczki. Podawać. 

sobota, 26 lipca 2014

grzanki z wędliną i melonem!

Uwielbiam słodko-wytrawne połączenia! Uwielbiam chrupiące grzanki! A więc idealne okazuje się przygotowanie słodko-wytrawnych grzanek. Sezon na najlepsze melony trwa, więc rozpieszczam ich smakiem swoje podniebienie. Melon to wspaniały smak i kopalnia witamin, to niskokaloryczny owoc, który korzystnie wpływa na nasz organizm, dodatkowo podobno poprawia nastrój i koncentrację. W połączeniu z wędliną i chrupiącym chlebem smakuje wybornie, stanowi pożywną propozycję na smaczne śniadanie. Melonowelove na dzień dobry!



GRZANKA Z WĘDLINĄ I MELONEM
Przepis (jedna kanapka):
1 kromka chleba (u mnie: orkiszowy)
1 plaster wędliny (u mnie: z indyka)
kilka plastrów melona
1 łyżeczka sera feta
Kromkę chleba podpiec w tosterze. Na ciepłej grzance rozsmarować równomiernie ser feta. Nałożyć plaster wędliny, a następnie plastry (obranego) melona. Podawać.

piątek, 25 lipca 2014

tosty z tofu, ogórkiem i pieczarkami!

Wszyscy mają tofu, (nareszcie) mam i ja! Tofu to dla mnie taki magiczny produkt. Bowiem z pozoru ta biała, jakby gumowata kostka, na dodatek jedzona solo właściwie bez smaku, kryje w sobie ogromny kulinarny oraz smakowy potencjał! Tofu jest bardzo uniwersalnym produktem - w wersji podstawowej jest kremowobiałe, bardzo sprężyste. Można je marynować, smażyć, grillować. Dzięki temu, że dobrze pochłania smaki - idealnie sprawdzi się przygotowane zarówno na słodko, jak i słono. U mnie dzisiaj tofu na śniadanie, w wersji wytrawnej. Ukryte w chrupiących orkiszowych tostach. W towarzystwie świeżego ogórka i pieczarek, wzbogacone smakiem musztardy, świeżego rozmarynu, soli i pieprzu - to połączenie zachwyci każde podniebienie! Spróbujecie?








TOSTY Z TOFU, OGÓRKIEM I PIECZARKAMI
Przepis (jedna porcja - dwa tosty):
4 kromki chleba (u mnie: orkiszowy)
50g naturalnego tofu
1 ogórek gruntowy
1 pieczarka
musztarda delikatesowa
świeży rozmaryn
sól, pieprz (do smaku)
Ogórka i pieczarkę umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Tofu pokroić w plastry. Dwie kromki chleba posmarować musztardą. Na musztardzie rozłożyć plastry tofu, ogórka i pieczarki. Posypać świeżym rozmarynem, szczyptą soli i pieprzu. Przykryć pozostałymi dwoma kromkami chleba. Opiec w tosterze. Gotowe tosty przekroić i podawać. 

czwartek, 24 lipca 2014

lodowy tort kokos-nektarynka!

Chyba mam dzisiaj urodziny. Tak, na pewno mam dzisiaj urodziny! Zaczynam więc dzień od urodzinowego śniadania, bez podsumowań, bez wielkich planów na kolejne lata, z uśmiechem na twarzy świętuję, skupiam się na dniu dzisiejszym, śpiewam sobie sto lat albo więcej, świeci słońce, tort lodowy wyciągam z zamrażalnika, mrożona kawa chłodzi się w lodówce, jest pięknie! A dwie dwójki obok siebie całkiem ładnie wyglądają.

Tort z domowych lodów o smaku kokosa i nektarynek. Na owsianym spodzie. Idealne ciasto na upalne urodziny. Jego przygotowanie nie trwa długo. Można się nim rozkoszować już po kilku godzinach schładzania, wtedy będzie łatwy do pokrojenia i podzielenia na porcje, jeśli jednak spędzi w zamrażarce dzień lub dłużej, wtedy trzeba pamiętać, aby go nieco rozmrozić - należy wyjąć go z zamrażalnika około dwie godziny wcześniej (powinien spędzić godzinę w lodówce i minimum godzinę na blacie w kuchni). Polecam wszystkim lodożercom!





LODOWY TORT KOKOS-NEKTARYNKA
Przepis (tortownica 16cm):
Spód:
100g (miękkiego) masła
Masa lodowa:
200g śmietanki kremówki
6 nektarynek
300g mleczka kokosowego
4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
Płatki owsiane wymieszać z miękkim masłem, wyłożyć dno tortownicy. Wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę lodową: Nektarynki umyć, wypestkować. Zblendować na gładką masę z mleczkiem kokosowym. Odstawić. Żółtka ubić z cukrem pudrem, na puszystę masę. Śmietankę kremówkę zagotować. Gorącą śmietankę wlać do ubitych żółtek, zmiksować krótko na małych obrotach miksera, aż do połączenia się składników. Przelać masę ponownie do garnka (po śmietance) i dalej podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Nie przerywać mieszania, bo masa zacznie przywierać do dna i jajka zaczną się ścinać. Podgrzewać mieszając przez kilka minut, aż na powierzchni miejscami zaczną pojawiać się pęcherze powietrza, czyli masa będzie bliska zagotowania. Od razu odstawić z ognia, nie dopuszczając do ścięcia się masy. Masa podczas podgrzewania zgęstnieje i dodatkowo napuszy się. Masę z żółtek i kremówki połączyć z masą z nektarynek oraz mleczka kokosowego. Przelać do pojemniczka, wstawić do zamrażalnika na około godzinę. Po tym czasie wyjąć, nieco rozmrozić i zblendować. Z lodówki wyjąć owsiany spód, wylać na niego lodową masę, całość wstawić ponownie do zamrażalnika. Tort jest gotowy po około 2-3 godzinach. 

środa, 23 lipca 2014

aqua fresca ogórkowa!

Uf, jak gorąco! Trzeba sie orzeźwić! Dlatego mam dla Was przepis na napój, który idealnie się do tego nada. Agua fresca to meksykański napój chłodzący, idealny na letnie dni. Robi się go z różnych warzyw i owoców. Najpopularniejsze są z mango, arbuzów, ogórków, pomarańczy, truskawek, ogórków, melonów i wielu innych. Ten napój ma niepowtarzalny smak i idealnie chłodzi w upalne dni. U mnie dzisiaj aqua fresca w słodkiej wersji ogórkowej, z dodatkiem cytryny. Przygotowanie to tylko kilka minut, a działanie wyjątkowo orzeźwiające.




AQUA FRESCA OGÓRKOWA
Przepis (1 litr lemoniady):
300ml wody
1 cytryna
400-500g ogórków gruntowych
1/4szkl cukru trzcinowego
+ plastry cytryny, kostki lodu (do podania)
Cukier wsypać do rondelka, zalać 50ml wody. Zagotować. Tak powstały syrop gotować na małym ogniu przez kilka minut. Zdjąć z ognia, odstawić na bok i ostudzić. Ogórki i cytrynę umyć, obrać ze skórki, pokroić w mniejsze kawałki. Zmiksować w blenderze razem z cukrowym syropem i resztą wody. Przecedzić przez sitko, przelać do dzbanka. Dorzucić kostki lodu, plastry cytryny. Gotową lemoniadę wstawić do lodówki. Podawać schłodzoną.