poniedziałek, 30 czerwca 2014

owsiane ciast(k)o bananowo-truskawkowe!

Gdzie się podziało lato? Bo na zewnątrz na pewno go nie ma. Za to jest w ostatnich truskawkach, które kupuję jeszcze na targu, jest w moim dzisiejszym śniadaniu! Truskawki w towarzystwie banana to klasyka, która nie może nie smakować. W wersji pieczonej, bo zimny i deszczowy ten dzisiejszy poranek, chociaż czerwcowy.




OWSIANE CIAST(K)O BANANOWO-TRUSKAWKOWE
Przepis (jedna porcja):
50g płatków owsianych Halina
1/2 banana
100g truskawek
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Truskawki opłukać, osuszyć, pozbawić szypułek, kilka odłożyć na bok. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Płatki owsiane zmiksować w blenderze kielichowym - na mąkę. Wymieszać z proszkiem do pieczenia. Banana obrać ze skórki, zmiksować z resztą truskawek i jogurtem naturalnym. Suche składniki wymieszać z mokrymi. Masę przełożyć do kokilki, na wierzchu ułożyć plasterki truskawek (które wcześniej zostały odłożone). Wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut. Wyjąć i podawać.

niedziela, 29 czerwca 2014

łosoś, szpinak, sałata, pomidor, kukurydza, olej z awokado!

Pierwszy raz miałam okazję spróbować oleju z awokado. A wszystko dzięki Greencado - firmie, która od niedawna importuje ten produkt prosto z Nowej Zelandii. Jakiś czas temu otrzymałam do przetestowania buteleczkę takiego oleju. Przyznam szczerze, że byłam go bardzo ciekawa, ponieważ jestem wielką fanką samego awokado, ze względu na jego wspaniały smak, różnorodność możliwości wykorzystania w kuchni, a także za właściwości zdrowotne, których ma całe mnóstwo. Olej z awokado to ponoć najzdrowszy olej spożywczy, jaki został stworzony przez naturę. I jest naprawdę smaczny, delikatny w smaku, jednak z wyraźnie wyczuwalną nutą awokado! Póki co wykorzystałam go do sałatki, ale producent zapewnia, że nadaje się również do smażenia, jako dodatek do pieczywa, różnego rodzaju dressingów i sosów. Naprawdę warto mieć go w swojej kuchni.




WĘDZONY ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM z pomidorem, sałatą i kukurydzą
Przepis (jedna porcja):
wędzona kieszonka z łososia ze szpinakiem
1 pomidor
liście zielonej sałaty
3 łyżki konserwowej kukurydzy
1 łyżka oleju z awokado Greencado
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz (do smaku)
Liście sałaty opłukać, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki, ułożyć na głębokim talerzu. Pomidora umyć, pokroić w ćwiartki. Kieszonkę z łososia pokroić w plastry. Ułożyć na liściach sałaty. Całość obsypać kukurydzą konserwową. Skropić sokiem z cytryny i olejem z awokado, doprawić solą i pieprzem. Podawać.


sobota, 28 czerwca 2014

SOBOTA ZE SPEEDCOOK'IEM: koktajl wiśnia-kokos-ogórek!

Odważne połączenie? Być może, ale w końcu do odważnych świat należy! Wiśnie i kokos to połączenie niezwykle smaczne, ale dość standardowe, dlatego postanowiłam nieco je urozmaicić, dodając do tego duetu trzeci składnik, a mianowicie: ogórka. Wyszło bardziej niż smacznie! Koktajl pozytywnie zaskakuje smakiem, doskonale orzeźwia, a dodatkowo jest prawdziwą bombą witaminową. Nic, tylko się nim rozkoszować!


KOKTAJL WIŚNIA-KOKOS-OGÓREK
/Przygotowany w Speedcook'u/
Przepis (jedna porcja):
100g wiśni
1 ogórek gruntowy
50g mleczka kokosowego
200g jogurtu naturalnego
Wiśnie opłukać, wydrylować. Ogórka umyć, obrać ze skórki. Wszystkie składniki: wiśnie, ogórka, mleczko kokosowe i jogurt naturalny umieścić w naczyniu miksującym. Nastawić maszynę: obroty 3, czas 30 sekund. Włączyć. Gotowy koktajl przelać do szklanki. Schłodzić w lodówce. Podawać.

piątek, 27 czerwca 2014

polędwica w sosie śliwkowym!

Dzisiaj mam dla Was propozycję na smaczny obiad. Polędwiczka wieprzowa w sosie własnym, z dodatkiem śliwek w occie i świeżego rozmarynu. Delikatna i aromatyczna. Jestem pewna, że Wam posmakuje! 






POLĘDWICA WIEPRZOWA ze śliwkami w occie
polędwica wieprzowa
pieprz cytrynowy
pieprz czarny
sól morska
ocet balsamiczny
świeży rozmaryn
owoce jałowca
ziele angielskie
śliwki w marynacie octowej
1-2 łyżki oleju rzepakowego
Ryż Biały Halina
Polędwicę włożyć do miski, natrzeć octem balsamicznym, pieprzem czarnym i cytrynowym, solą, świeżym rozmarynem i owocami jałowca. Odstawić na około 60 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć polędwicę ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka . Patelnię zalać wrzątkiem (aby zebrał przyprawy, ocet oraz olej), przelać do garnka i dolać jeszcze tyle wody, aby polędwica była nią cała przykryta. Doprawić jeszcze solą i pieprzem, wrzucić kilka ziarenek ziela angielskiego. Gotować około 40-50 minut, aż mięso będzie miękkie. Miękką polędwicę wyciągnąć i delikatnie pokroić w plastry. Włożyć ponownie do garnka i dalej gotować, jeszcze przez kilkanaście minut. W tym czasie przygotować ryż (według instrukcji na opakowaniu). Gotowy ryż wyłożyć na talerz, razem z polędwicą. Na mięso wyłożyć śliwki w occie. Podawać.

czwartek, 26 czerwca 2014

10. Małopolski Festiwal Smaku - Oświęcim!

W ubiegłą niedzielę miałam przyjemność uczestniczyć w trzecim półfinale 10. Małopolskiego Festiwalu Smaku, który tym razem odbył się w Oświęcimiu. Festiwal Smaku to wspaniałe wydarzenie, które promuje lokalne i małe przedsiębiorstwa. To kulinarna podróż po Małopolsce, której głównym celem jest odkrycie dawnych, często już zapomnianych potraw, smaków i produktów. W ramach festiwalu organizowane są kiermasze małopolskiej, tradycyjnej żywności, a także konkurs, którego celem jest wyłonienie najlepszych producentów i ich najlepszych produktów/potraw. Oprócz tego organizowane są warsztaty i pokazy kulinarne, w trakcie festiwalu można zebrać materiały i wiedzę na temat produktów regionalnych. Kiermaszom towarzyszą również występy artystyczne. 

Oświęcim to trzeci regionalny przystanek 10. Małopolskiego Festiwalu Smaku. Rozpoczęta na początku czerwca kulinarna podróż przez Małopolskę od Wieliczki przez Wadowice, Oświęcim, Tarnów, Miechów, Nowy Targ, Stary Sącz wiedzie do Krakowa, gdzie w sierpniu (23-24) na placu Wolnica odbędzie się Wielki Finał Festiwalu.


Do czynnego udziału w festiwalowym gotowaniu i smakowaniu potraw zaproszeni są najlepsi kucharze i szefowie kuchni, uczniowie szkół gastronomicznych, a także ... Blogerzy kulinarni! Na czele światowych kuchmistrzów stał Krzysztof Gawlik - członek światowej organizacji szefów kuchni (WACS-World Association of Chefs Societies oraz RM Gastro), a także mistrzów kuchni Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników. Nie zabrakło także pokazów kulinarnych w wykonaniu gwiazd m.in. Macieja Koźlakowskiego - finalisty I edycji programu Masterchef (TVN) oraz szefów kuchni topowych oświęcimskich restauracji. Pod okiem profesjonalistów przygotowaliśmy wspólnie chrzanówkę na wędzonce oraz zupę ze słodkiej kapusty z Gdowa. W trakcie półfinału nie zabrakło także pokazów w wykonaniu szefów kuchni i restauratorów. W Oświęcimiu swój kunszt zaprezentował Sebastian Schrom z restauracji La Rossa, a także kucharze z Restauracji Europa. Do wspólnego gotowania przyłączyli się również marszałek Marek Sowa oraz prezydent Oświęcimia Janusz Chwierut. Samorządowcy wraz z blogerami kulinarnymi oraz profesjonalnymi kucharzami przygotowali tradycyjną zupę „sekulotkę” - zapewniam Was, że było naprawdę smacznie! Co jeszcze dobrego można było posmakować w Oświęcimiu? Główną atrakcją była królewka ryba, czyli karp zatorski, oprócz tego wędliny, pieczywo (chleb żytni z orzechami i śliwką to mój numer jeden!), miody, sery oraz wiele innych smakołyków. Naprawdę się cieszę, że mogłam wziąć udział w tym półfinale. Wspaniała atmosfera, dopisała również pogoda, ludzie zakochani w gotowaniu i jedzeniu, dużo śmiechu, rozmów, nowe znajomości, nowe smaki - to lubię! Serdecznie Was zapraszam na kolejne półfinały! Już w najbliższą sobotę półfinał w Tarnowie, gdzie również się pojawię i będę gotować. Przyjeżdżajcie!








środa, 25 czerwca 2014

truskawkowy deser z herbatnikami!

Ten deser przywołała we wspomnieniach ostatnio moja mama. Gdy była dzieckiem podobne smaki serwowała jej własna babcia, na deser, na podwieczorek, na słodkie, wakacyjne popołudnie. Jak to zazwyczaj jest z miłymi wspomnieniami - zawsze chce się do nich wracać, jeszcze raz coś przeżyć, poczuć, posmakować. Dlatego też spróbowałyśmy odtworzyć smak tego deseru w naszej kuchni i podobno się udało, osiągnęłyśmy sukces! Deser jest niezwykle prosty i szybki w wykonaniu, zachwyca smakiem, konsystencją. Jeśli lubicie truskawki, a chyba każdy je lubi, jeśli lubicie herbatniki, a je chyba też każdy lubi, to ... To polubicie ten deser!




TRUSKAWKOWY DESER Z HERBATNIKAMI
Przepis (cztery porcje):
500g truskawek
150g jogurtu naturalnego
150g śmietany 12%
1/4szkl cukru
200g herbatników
Truskawki opłukać, pozbawić szypułek. Przygotować koktajl: truskawki zblendować z jogurtem naturalnym, śmietaną i cukrem. Herbatniki pokruszyć i wymieszać z koktajlem. Całość rozłożyć do pucharków. Wstawić do lodówki i schłodzić przez minimum godzinę. Wyjąć, udekorować, podawać.

wtorek, 24 czerwca 2014

czereśniowy krem ryżowy!

Czereśniowy zawrót głowy czas, start! Truskawki powoli się kończą, a na ich miejsce pojawiają się kolejne czerwone, słodkie kuleczki, za które tak bardzo kocham lato! Czereśnie, czyli smak i zdrowie! Bo o tym, że wyśmienicie smakują to wie chyba każdy. Ale czy każdy zdaje sobie sprawię z tego, jak zbawienny wpływ mają na nasze zdrowie i na naszą urodę? Te małe czerwone kuleczki zawierają w sobie wiele witamin, dobrze działają na nasze nerki i serce. Dlatego jedzmy czereśnie! Są świetną przekąską, ale potrafią też zrobić smaczne zamieszanie w porannym posiłku! Dzisiejsze śniadanie to pomysł na wykorzystanie ryżu z dnia poprzedniego (oczywiście można ugotować świeżą porcję), wystarczy kilka minut przy blacie kuchennym i gotowe. Smacznego!



CZEREŚNIOWY KREM RYŻOWY
Przepis (jedna porcja):
80g ryżu białego Britta
150g czereśni
50g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka (płynnego) miodu
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Gotowy ryż odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Czereśnie opłukać, osuszyć, pozbawić ogonków, wypestkować. Zblendować razem z jogurtem naturalnym, sokiem z cytryny i miodem. Tak zrobiony koktajl wymieszać z wystudzonym ryżem. Całość ponownie zblendować. Przełożyć do wysokiej szklanki/pucharka. Udekorować czereśniami. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Podawać.

poniedziałek, 23 czerwca 2014

owsianka z poziomkami i masłem orzechowym!

Prostota mnie ratuje w te ostatnie dni sesji. Jeszcze dwa egzaminy. Jeszcze obrona. Jeszcze końcówka czerwca, jeszcze lipiec, jeszcze sierpień i jedno z moich większych marzeń zacznie się spełniać. Póki co jednak skupiam się na przyjemnościach, które spotykają mnie tu i teraz. Wczoraj wzięłam udział w oświęcimskim Festiwalu Smaku, za kilka dni nieco bardziej Wam o tym opowiem. A dzisiaj opowiem Wam o owsiance. Letniej za sprawą poziomek zerwanych w ogródku, z samego rana. Otulającej i rozgrzewającej za sprawą ciepłych płatków owsianych i masła orzechowego. Bo chociaż wczoraj przywitaliśmy lato, to trochę jeszcze chłodno, pochmurnie.




niedziela, 22 czerwca 2014

truskawkowy krem gryczany

Biała kasza gryczana to moje najnowsze odkrycie. Aż dziwne, że taaak długo nie miałam pojęcia o jej istnieniu. W wersji surowej, z truskawkami i wanilią smakuje wyśmienicie! Orzeźwiające śniadanie, pełne zdrowia, pełne smaku, pełne koloru. Bez wątpienia dodające energii oraz dobrego humoru na cały nadchodzący dzień.



TRUSKAWKOWY KREM GRYCZANY RAW
Przepis (jedna porcja):
100g kaszy gryczanej białej
100-200g truskawek
1 łyżka (płynnego) miodu
ziarenka z 1/2 laski wanilii
+ woda do zalania kaszy gryczanej
Kaszę gryczaną wsypać do miski, zalać wodą i odstawić (najlepiej na całą noc). Rano kaszę odcedzić z wody, przepłukać. Zblendować razem z truskawkami, miodem i ziarenkami wanilii. Przełożyć do miseczki. Podawać.

sobota, 21 czerwca 2014

SOBOTA ZE SPEEDCOOK'IEM: ciastka z czekoladą i lawendą!

Ostatnie nieco chłodniejsze, mimo że przecież czerwcowe, dni zachęcają do uruchomienia piekarnika. Piątkowe wieczory pachną więc słodką lawendą i gorzką czekoladą, po to, by za chwilę osłodzić sobotnie poranki. Kruche ciasteczka, których przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a w pamięci podniebienia zostają na dłużej.




RAZOWE CIASTKA Z CZEKOLADĄ I LAWENDĄ
/Przygotowane w Speedcook'u/
Przepis (12 ciastek):
150g mąki pszennej razowej
40g gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
100g masła
80g (płynnego) miodu
1 łyżka suszonej lawendy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Masło umieścić w naczyniu miksującym, utrzeć razem z miodem na gładką masę - obroty 3, czas 30 sekund. Dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, lawendą. Czekoladę pokruszyć na drobne kawałki. Wszystko dodać do masła z miodem, wymieszać - obroty na 3, czas 60 sekund. Z ciasta formować kulki, każdą lekko spłaszczać i układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową). Wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.