sobota, 27 grudnia 2014

SOBOTA ZE SPEEDCOOK'IEM: orzechowe ciasto z jabłkami!

Wiem, wiem, pewnie po świątecznym zajadaniu nikt już nie może patrzeć na jedzenie ... A tym bardziej na słodkości. Ale gdy sytuacja wróci do normy, najdzie Was ochota na słodkie, a po świątecznych wypiekach nie będzie już śladu ... Czas wkroczyć do kuchni! I upiec takie pyszne, orzechowo-jabłkowe ciasto. Aromatyczne, wilgotne, miękkie ... Ach, nie sposób go zachwalić! Trzeba upiec i posmakować. To jak? Do dzieła!



ORZECHOWE CIASTO Z JABŁKAMI
/Przygotowane w Speedcook'u/
Przepis (forma 15x15):
1szkl mąki pszennej
1/2szkl cukru do wypieków
( + do obtoczenia jabłek)
1 (duże) jajko
1/4szkl oleju
1/4szkl mleka
1/4szkl syropu orzechowego
1/2 orzechów laskowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 średnie jabłka
1/2 łyżeczki cynamonu
Jabłka obrać, pokroić w plasterki. Wsypać do miski i obtoczyć w cukrze. Orzechy posiekać. W naczyniu miksującym umieścić mąkę, cukier, jajko, orzechy, olej, mleko, syrop orzechowy, proszek do pieczenia, cynamon. Nastawić maszynę: obroty 4, czas 45 sekund. Włączyć. Po tym czasie do ciasta wymieszać kawałki jabłek. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Ciasto przelać do formy (u mnie: silikonowa, w innym przypadku formę należałoby wysmarować masłem i obsypać bułką tartą). Wstawić do piekarnika i piec 45minut, aż do "suchego patyczka".

13 komentarzy:

  1. Jeszcze się nie spotkałam z takim uroczym wierzchem ciasta <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł na orzechowe ciasto :) Wygląda smacznie ale trzeba spróbować upiec samemu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne jest to Twoje ciacho :) Ja bym jeszcze oprószyła je cukrem pudrem, żeby chociaż na talerzu trochę śniegu się znalazło ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dekoracyjny wierzch ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada super! Myślałam, że to dekoracja z kruchego ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie magiczne ciasto! Wygląda przepięknie i tak pewnie smakuje ;-))


    Pozdrawiam i dodaję do obserwowanych,
    www.kararinaa.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Co to masz za foremkę, że takie cudo wychodzi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kupiłam ją jakoś przed świętami, w lidlu :)

      Usuń
  8. uwielbiam orzechy :) Ciasto musi być super :)

    OdpowiedzUsuń